Hoppa till huvudinnehåll

Solsidan börjar med begravning

André Wikström.
André Wickströms roll i den nya säsongen av Solsidan är större än någonsin. André Wikström. Bild: YLE / Petter Sandelin andré wickström

Solsidan är tillbaka med splitternya avsnitt. Vår egen André Wickström fortsätter spela Ludde i den fjärde säsongen av Nordens populäraste komediserie.

- Det är asbisarrt. I första säsongen var jag med i ett avsnitt och trodde att det inte skulle bli någon fortsättning, säger André Wickström.

Han hade helt fel. I de kommande säsongerna fick han allt mer synlighet. I den andra säsongen blev det tre avsnitt och i den tredje fem avsnitt. I den nya säsongen blir det hela sex avsnitt och hans karaktär har till och med fått ett helt avsnitt som handlar om honom.

- I det sjätte avsnittet är Ludde den röda tråden. Jag kommer även att spela tennis med Alex (Felix Herngren), berättar André.

Sin egen insats vill André inte fästa någon desto större uppmärksamhet vid.

- Ludde är André utan glasögon. Jag går inte in i någon karaktär när jag spelar mig själv. Jag tror att alla har en kompis som vet allt och kan allt. Någon som alltid berättar hur saken egentligen är. Ludde är väldigt igenkännbar, säger André.

Ove fick en egen show, hur blir det med Ludde?

Henrik Dorsins karaktär, Ove Sundberg, fick en helt egen show; Kontoret (Sveriges motsvarighet till brittiska The Office). Luddes ansvar växer uppenbarligen för varje säsong. Tror André att hans karaktär kunde få ett helt eget program?

- Ludde har varken ett förnamn eller efternamn. Jag antar att han heter Ludwig. Jag vet inte ens vad Ludde jobbar med. Ingen vet något om honom så det kan nog ta sin tid innan Ludde får sin egen serie, skrattar André.

Som ni märker, det finns i alla fall en hel del att utforska då det kommer till karaktären. Man ska aldrig säga aldrig.

Mer lik första säsongen

Wickström som sitter på manuset till åtminstone sex avsnitt av den nya säsongen tycker att man nu gått tillbaka till rötterna av Solsidan.

- Det är överraskande och jävligt roligt. Jag säger inte att de tidigare säsongerna inte har varit roliga, men det var något speciellt med den första säsongen. Det kommer att hända en hel del dramatiska grejer, vilket är bra, tycker André.

Fjärde säsongen börjar med begravning

Redan inledningen av säsongen verkar dramatisk. André är med i den allra första scenen av det första programmet. Där sitter han och Fredde (Johan Rheborg) och snackar om en begravning på Freddes kontor. Är det någon karaktär som går bort ur serien?

- Jo, så är det, bekräftar André.

En stor karaktär?

- Nej, fortsätter André utan att avslöja mer.

Vi får alla helt enkelt vänta och se. Vi behöver inte ens vänta länge. Den nya säsongen av Solsidan har premiär på Yle fem nu på söndag, den 20.10 kl.21.00.