Hoppa till huvudinnehåll

Talvivaara misstänks för grov miljöförstöring

De misstänkta miljöbrotten vid Talvivaaragruvan utreds som misstänkt grov miljöförstöring, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Uleåborgspolisen har efter cirka två års arbete blivit klar med sin förundersökning som nu skickas till berörda parter för utlåtande. Utlåtandena ska vara klara inom en månad. Tidsfristen är lång eftersom undersökningsmaterialet omfattar 4 000 sidor.

Efter att utlåtandena blivit klara genomförs eventuella kompletterande utredningar och därefter går fallet till åtalsprövning. Två åklagare har hand om fallet.

Förundersökningen är enligt polisen exceptionellt krävande på grund av den komplicerade gruvverksamheten.

Polisen har under utredningen hört ett femtiotal personer; misstänkta, andra berörda, vittnen och expertvittnen. En del av de intervjuade har under utredningens gång strukits från listan över misstänkta.

Polisen dementerar uppgifterna om att förundersökningsmaterialet nu skulle vara offentligt. Materialet blir enligt polisen inte offentligt innan en åklagare fattat ett beslut i frågan eller en domstol börjat behandla ärendet.

Läs också:
Solidium har inget behov att dumpa aktierna

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes