Hoppa till huvudinnehåll

"Allt lättare vara homosexuell i Svenskfinland"

Att komma ut ur skåpet och vara öppen med sin sexuella läggning är inte ett lika stort steg som tidigare, bedömer aktivister inom Regnbågsankan.

Den finlandssvenska intresseföreningen för sexuella minoriteter, Regnbågsankan, träffas under veckoslutet i Helsingfors. På programmet står bland annat paneldebatt om hur det är att vara en minoritet inom minoriteten.

Föreningens ordförande Oscar Ohlis tror att det är lättare att ha en annorlunda läggning nu än vad det var för tjugo år sedan.

-För den yngre generationen har det blivit lättare att vara homosexuell också i Svenskfinland. Det finns numera så många som har "kommit ur skåpet" att man lätt hittar personer som kan stöda och hjälpa.

Ohlis tror ändå att det fortfarande är skillnad mellan de finlandssvenska regionerna.

- I Österbotten där jag kommer från är det kanske lite svårare. Men efter att jag själv kom ut har jag inte upplevt några problem.

Minerva Ekrelius är nyvald kontaktperson för Regnbågsankan i Åbo.

Minerva Ekrelius Bild: Yle regnbågsankan i åbo

-Att komma ur skåpet kan kännas svårt på förhand. Man inbillar sig att det ska bli mycket värre än vad det sedan visar sig vara, konstaterar Ekrelius.

Både hon och Ohlis tror att utvecklingen går mot allt större tolerans i Svenskfinland.

-De finlandssvenska medierna har lyft upp frågan, och inställningen till homosexuella och andra sexuella minoriteter har blivit positivare, säger Ekrelius.

Läs också