Hoppa till huvudinnehåll

"SDP behöver ett klart budskap"

SDP har under den senaste tiden uppvisat de sämsta stödsiffrorna någonsin. Botemedlet enligt de socialdemokrater som Svenska Yle har talat med är att återgå till traditionella socialdemokratiska teman och hålla fast i dem i regeringsarbetet.

De partiaktiva som vi har talat med är också eniga om att det socialdemokratiska budskapet borde bli tydligare, men hur det ska gå till är en svårare fråga.

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) har jobbat med nya riktlinjer för socialdemokratin och öppnar nu dörren en framtidsdiskussion. Michael Moberg har varit ordförande för arbetsgruppen som har arbetet med de nya riktlinjerna.

- Vi måste bygga ett nytt välfärdssamhälle, säger Moberg.

Nu låter du precis som Samlingspartiet?

- Aha, men det ekonomiska läget är vad det är, svarar Moberg. Det kan vi inte ändra på på kort sikt.

"Partiet har ett imageproblem"

Äktenskapet med Samlingspartiet har inte heller varit helt lyckat, säger Maarit Feldt-Ranta. Sänkningen av samfundskatten och turerna kring dividendbeskattningen har varit för mycket för traditionella socialdemokratiska väljare. Partiet har ett imageproblem, medger Feldt-Ranta.

Hur ska ni föra fram ert budskap så att väljarna gillar det?

- Det är viktigt att tänka på vad väljarna gillar, svarar Feldt-Ranta, men ännu viktigare är att tänka på vad som är bra för Finland.

"Förankra som man gjorde förr"

Också partiveteranen Ulf Sundqvist betonar sakfrågor som arbete och tillväxt, men han säger att partiet borde bli bättre på att förankra sin politik utanför riksdagshusets väggar. Politiken har helt enkelt blivit för toppstyrd.

- Det här gör man bland annat genom att jobba i team och arbetsgrupper som man har gjort tidigare, säger Sundqvist. I dag fokuseras politiken på riksdagen.

Så det fordras mera förankring också inom partiet?

- Man borde jobba som man jobbade tidigare, svarar Sundqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes