Hoppa till huvudinnehåll

Chefredaktör dömdes för hets mot folkgrupp

Magneettimedia ges ut av varuhuskedjan J. Kärkkäinen
Arkivbild Magneettimedia ges ut av varuhuskedjan J. Kärkkäinen Bild: Yle förtal

Företagaren och tidningsutgivaren Juha Kärkkäinen har dömts för hets mot folkgrupp. Kärkkäinen döms till 90 dagsböter på grund av artiklar om judarna i gratistidningen Magneettimedia.

Bolaget bakom tidningen döms till böter på 45.000 euro. Bolaget uppmanas också att ta bort de artiklar om judarna som finns på tidningens webbsida. Tingsrätteni Ylivieska-Brahestad konstaterar i domslutet att de publicerade artiklarna är stark propaganda mot judarna och därför ska man se allvarligt på dem.

Tidningen Magneettimedia delas ut till hushåll i bland annat Karleby- och Jakobstadsregionen. Juha Kärkkäinen är chef för tidningen och samtidig vd för varuhuset Kärkkäinen. Bolagets tidigare vd avgick efter meningsskiljaktigheter.

Läs också