Hoppa till huvudinnehåll

Gränsen mellan fakta och fiktion kan vara en mållinje

I sin bok Hägring 38 beskriver Kjell Westö en liten scen där löparen Salomon Jary som kommer etta i mål i ett hundrameters lopp tilldelas en fjärdeplacering. I verkligheten fick Abraham Tokazier vänta 75 år på att korsa mållinjen som vinnare.

Det är inte ofta romaner ändrar saker i verkligheten. Och det här är så ovanligt att det nästan är absurt. Men Westös Hägring 38 och den efterföljande mediala uppmärksamheten fick det halsstarriga Friidrottsförbundet att först be om ursäkt och sedan förra veckan ändra i resultatlistorna från Stadions öppningstävlingar 1938. Westö är noga med att inte ta hela äran åt sig och sin roman utan säger att tidningen Seuras redaktör Hannu Toivonen redan i våras var inne på storyn och att han blev förvånad när han märkte att den tas upp i en roman. Recensionen i Helsingin Sanomat slog sedan upp fotografiet från mållinjen stort. Huvudstadsbladet hakade på med att pressa Friidrottsförbundet och tv-showen Bettina S. följde upp med diskussion om hur judiska idrottare behandlades i Finland på 30- och 40-talen. Antisemitismen var tydlig.

- Det här var ett så skärande och gripande exempel på hur snabbt det kan gå illa att jag inte kunde låta bli att använda det, säger Westö. Det beskriver en ond tid när de goda överenskommelserna i samhället och mellan nationerna håller på att lösas upp.

I sina böcker rör sig Westö nära den historiska verkligheten och använder den, men alltid med fiktiva personer. På det sättet kan han beskriva någonting som annars hade kunnat bli förbisett eller aldrig uppfattat. En roman från år 2013 som beskriver år 1938 kan mycket väl säga någonting viktig även om vår tid. Att den även kan påverka verkligheten är hoppfullt.

Litteraturen lever inte i ett vakum. Den är en diskussion som författaren och läsaren genom boken kan föra om den verklighet de ser omkring sig. Och i dessa dagar när högerpopulisterna vinner terräng i Europa finns det all anledning att också läsa mellan raderna, både tidningar och romaner.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje