Hoppa till huvudinnehåll

Kärvt i relationerna EU-Ryssland

Bild: Yle uutiset grafiikka toppmöte

Ryssland och EU är i luven på varandra gällande länderna som ligger mellan dem. Ryssland utövar påtryckning mot länder som Armenien och Moldavien för att de inte ska ingå associationsavtal med EU.

Ukraina är också intresserad av ett närmande till EU, men där ställer behandlingen av den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko till problem. EU:s utrikesministrar diskuterar frågan i Luxemburg under måndagen.

Om en månad är det tänkt att ett associationsavtal ska ingås mellan EU och länder som Ukraina, Moldavien, Armenien och Georgien. Ryssland utsätter de här länderna för allt hårdare påtryckning för att de inte ska närma sig väst.

Geopolitisk kapplöpning

För Ryssland verkar det handla om en geopolitisk kapplöpning om till vilket läger länderna hör. Armenien verkar ha gett efter och ingår ett avtal med den euroasiatiska tullunionen, vilket inte går ihop med ett närmande till EU.

Moldavien har också fått känna av påtryckningarna. Moldaviens viktigaste exportprodukt är vin och Ryssland införde i september strafftullar på moldaviskt vin, dessutom kan hundratusentals moldaviska gästarbete komma att hotas av utvisning från Ryssland. Ryska ledare har också antytt att Moldavien kan komma att lida av en kall vinter, med en illa dold hänvisning till varifrån energin kommer.

Det är i de här stämningarna som EU:s utrikesministrar möts här i Luxemburg för att förbereda toppmötet om det östliga partnerskapet i Vilnius i november.

− I vissa fall har påtryckningarna från Ryssland varit hårda och det har också synts, men vi försöker göra gällande att det här inte är något nollsummespel mellan EU och Ryssland, säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja. Han säger att det östliga partnerskapet däremot är något som kommer att ge också fördelar för Ryssland då det stärker de här ländernas ekonomi som också Ryssland kan dra nytta av.

Har relationerna mellan EU och Ryssland försämrats?

− Det kan man inte påstå, att de skulle ha försämrats, men det finns naturligtvis fortfarande många frågor som bör diskuteras, säger Tuomioja.

Han påpekar att det samtidigt pågår ett bra samarbete med Ryssland inom ramen för den nordliga dimensionen, i Östersjörådet och andra regionala organisationer.

− En orsak till det är att Ryssland känner sig mera hemma i organisationer där landet formellt har samma status som EU, säger utrikesminister Tuomioja.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Polens utrikesminister Radek Sikorski ska besöka Moldavien, Georgien och Ukraina inom de närmaste dagarna.

− Vad gäller Moldavien har vi (EU) ökat kvoterna så att de ska kunna komma in med sina viner på den europeiska marknaden. Vi ska också diskutera vilka ytterligare åtgärder som vi kan förbereda för den händelse att det blir ytterligare ryska motåtgärder vilket vi alls inte kan utesluta, säger Carl Bildt.

Varför har det uppstått en sådan här situation mellan Ryssland och EU?

− Det är en fråga som rimligtvis måste riktas till Moskva, jag har ju svårt att se varför det skulle ligga i deras intresse att vidta de här åtgärderna, säger Bildt. Han tillägger att när Ryssland gör det här leder det bara till att affärsmän blir mera skeptiska till att göra affärer med Ryssland för de kan ju plötsligt ifrågasättas på politiska grunder.

− Även Ryssland skulle ha ett intresse av att vi hade bra överenskommelser som förutsättningar för handelsutbytet så fritt som möjligt mellan olika europeiska länder. Att bromsa det är kontraproduktivt, också från rysk utgångspunkt, anser Bildt.

Då det gäller Ukraina har landet gjort en del framsteg med att reformera sitt rättsväsende och ändra vallagstiftningen. Men stenen i skon är fortfarande den tidigare oppositionsledaren Julia Tymosjenko som sitter i fängelse och är vid dålig hälsa. Tymosjenko har bett om att få bli benådad och få sjukhusvård i Tyskland.

Ukrainas president Viktor Janukovytj funderar på hur han ska ställa sig. Sveriges utrikesministrar Carl Bildt är inte så hoppfull just nu om att ett associationsavtal mellan Ukraina och EU kan fås till stånd nu i höst.

Dan Ekholm, Luxemburg.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes