Hoppa till huvudinnehåll

Våga prata finska - i Sverige

Delta med hashtaggen #vågafinska på Twitter! Bild: Skärmdump från Twitter våga finska

Kampanjen #vågafinska vill få fram vardagsfinskan i Sverige.

Det bor cirka 700 000 sverigefinnar i vårt grannland. Det kan vara inflyttad, första andra eller tredje generationens finländare, men de har alla en koppling till oss och vår kultur.

Uppfattningarna om finskan går ändå inte alltid i positiva tecken och en del kanske till och med skäms över sitt ursprung. Nu har den finskspråkiga radiokanalen Sisuradio dragit igång kampanjen #vågafinska som vill uppmärksamma det finska språket i Sverige.

- Vi ville veta hur man använder finskan i Sverige och vad är orsaken om man väljer att inte använda språket, säger Ramin Farzin, en av initiativtagarna till #vågafinska.

Vågar du?

Sisuradio gick ut med frågan Vågar du prata finska? och fick en massa svar. En del förstod inte frågan medan andra identifierade sig och kunde ibland känna att de inte vågar använda sitt, eller sina föräldrars, modersmål. Själv säger Ramin att finskan alltid funnits väldigt nära honom och att det varit naturligt att använda språket.

- Det är främst när jag kommer till Finland det känns konstigt. Eftersom många finnar kom till Sverige på 60- och 70-talen talar vi en sorts gammelfinska, vi har inte nya hippa ord utan anväder till exempel uttryck som no ei vaineskaa (jmf "jag skojade bara" eller "joukki joukki". red.anm.), skrattar Ramin.

Hur kan vi i Finland delta i kampanjen?

- Ni kan skänka en tanke till era systrar och bröder på andra sidan, se oss som en spegling på andra sidan viken!

På Twitter hittar du fantastiska historier under hashtaggen #vågafinska.

Hoppa över TwitterpostningHoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Nyligen publicerat - X3M