Hoppa till huvudinnehåll

XL-kondomer

Fråga: Hej. Jag är en väldigt maskulin man på 19 bast, jag gillar att basta. Jag har tittat på mina kompisars och har konstaterat att dom inte liknar mig. Så jag undrar om det finns kondomer i xl-storlek, för jag är rädd att vanlig storlek inte ska passa. Kan man specialbeställa kondomer på nätet? Är detta normalt?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar: Ungefär 85% av alla vuxna mäns penisar faller mellan 9 och 18 centimeter när mannen har stånd, i Finland är medellängden på penis i stånd 13,7 cm. Det finns alltså ungefär 15% vars penis är antingen mindre eller större än 9-18cm.

Jo, det går bra att beställa lite större kondomer på nätet, det finns också xl-kondomer i vissa sexbutiker. Vanliga kondomer är ändå designade så att de ska passa de flesta, så om man nu inte har en penis som är väldigt grov eller extremt lång, eller både och, så kan en alldeles vanlig kondom från närbutiken också passa. Bland de vanliga märkena finns också variationer, så det kan vara en god idé att kolla på paketen, där står nämligen både omkrets och längd. Det kan löna sig att prova en sådan först och om den inte passar så sedan beställa xl-kondomer. Nackdelen med de här xl-kondomerna som man kan beställa är att de i sin tur verkligen är jättestora.

Prova dig fram, alldeles säkert finns det någon kondom som passar just dig.

Läs också