Hoppa till huvudinnehåll

Hängbröst

Fråga: Varför får man hängbröst? Kan man göra något för att inte få det lika snabbt?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar: Till viss del kan man faktiskt skylla på jordens dragningskraft, i synnerhet när det kommer till större bröst: ju större bröst desto lättare börjar de hänga helt enkelt för att de är tyngre och huden så småningom blir mer slapp. Brösten förändras också till exempel om man får barn och ammar. Brösten kan då bli väldigt stora av all mjölk, och när mjölkproduktionen slutar kan brösten bli tomma och hängiga. Även små bröst kan bli hängiga efter att man ammat. Brösten sväller också ofta redan under graviditeten så fast man inte ens skulle amma så förändras brösten när man får barn. Åldern gör förstås också sitt, huden blir mindre spänstig och mindre flexibel med tiden.

Att bröst blir hängiga av amning och med åldern är helt enkelt tidens gång, det tycker jag inte man behöver oroa sig över särskilt mycket. Viktigast är att man har bra bh:n som ger bra stöd åt brösten, vilket är synnerligen viktigt om man har stora bröst som annars belastar ryggen.

Läs också