Hoppa till huvudinnehåll

Jolla får teknologipris

Bild: Yle jolla

Smarttelefontillverkaren Jolla får Teknikakademiens Millenium-pris. Teknikakademien delar sammanlagt ut fyra priser, två till experter inom öppen källkod och två inom stamcellsforskning.

Jolla Oy grundades 2011 av tidigare Nokiaanställda, och är enligt juryn ett nytt slags företag som i sin verksamhet kombinerar högt ställda mål med internationell finansiering och djärv risktagning. Bolaget lanserar i slutet av året sin första smarttelefon med operativsystemet Sailfish som bygger på öppen källkod.

Förutom Jolla går källkodspriset till professor Matti Rossi vid Aalto-universitet. Rossis forskningsgrupp har i projekt som finansierats av EU och Tekes allt sedan 2005 forskat i affärskoncept som bygger på öppen källkod och öppna data.

Specialforskare Riikka Lund vid Åbo bioteknikcentrum och bioföretaget Glykos Finland belönas för sin stamcellsforskning. Lund har i sin forskning undersökt dels de mekanismer genom vilka stamceller upprätthåller sin unika förnyelseförmåga, dels hur genomets balans i stamcellerna kan rubbas och ändra t.ex. regleringen av cancerrelaterade gener, heter det i prismotiveringen.

Glykos å sin sida grundades 2004 och har vuxit och byggt en betydande patentportfölj, säger Teknologiakademien. Stamcellsprodukterna bildar omkring en fjärdedel av bolagets produkter.

Syftet med Teknikakademiens Millenniumpris är att lyfta fram finländskt kunnande inom samma områden som vinnarna av det egentliga Milleniumpriset för teknologi verkar.

Det priset gick i fjol till operativsystemet Linux utvecklare Linus Torvalds och den Japanska stamcellsforskaren Shinya Yamanaka.

Läs också