Hoppa till huvudinnehåll

Plagiatanklagade Petra Domsch ställer ut i Kristinestad

Till vänster ett verk som Petra Domsch hade till salu våren 2013, till höger ett uppslag ur en bok illustrerad av Gennadi Spirini
Till vänster ett verk som Petra Domsch hade till salu i våras. Till höger ett uppslag ur en bok illustrerad av Gennadi Spirini Till vänster ett verk som Petra Domsch hade till salu våren 2013, till höger ett uppslag ur en bok illustrerad av Gennadi Spirini Bild: Suomen Kuvalehti plagiat

Konstnären Petra Domsch ställer ut sina tavlor på stadsbiblioteket i Kristinestad som planerat. Petra Domsch har varit aktuell sedan Suomen Kuvalehti förra veckan publicerade en artikel i vilken Domsch anklagas för att ha kopierat konstverk av andra konstnärer.

Läraren Eevi Nisula som betraktar tavlorna säger att hon blev överraskad över anklagelserna, men tycker också att det är bra att sådant kommer fram.

- Jag tror att många som har besökt ateljén precis som vi har funderat om det verkligen är hennes egna tavlor, säger Nisula..


Bland annat har hon funderat över hur det kommer sig att vissa av tavlorna är så noggrant gjorda när kvaliteten i övrigt är så varierande.

Variationer i kvaliteten

Det var också den stora variationen i kvaliteten som fick journalisten Aune Waronen att gräva djupare bland konstnärens alster. Med hjälp av Googles bildsökverktyg lyckades Waronen spåra flera av Petra Domschs bilder och tavlor till andra upphovsmän, bland dem amerikanerna James Whistler, Gennadi Spirin, svenskarna Anders Zorn och Julia Beck.

Enligt artikeln har Petra Domsch tagit deras motiv, helt eller delvis, eller spegelvänt och signerat dem som sina egna. Maria Rehbinder, som är upphovsrättsjurist på Aalto universitetet, säger att det här är ett mycket ovanligt fall.

- Det är inte vanligt att kopiera på det här sättet. Det är vanligare att någon kopierar till exempel Gallén-Kallela och signerar den med Gallén-Kallela. Kunder vill köpa Gallén-Kallela eller Pekka Halonen eller Simberg eller någon. Den kopieringen är ganska vanligt, men kopiering där någon tar en annan konstnärs verk och signerar den som sin egen är ovanlig, säger Maria Rehbinder.

Eevi Nisula och Petra Domschs tavlor
Läraren Eeva Nisula tittar på Petra Domsch tavlor i Kristinestad Eevi Nisula och Petra Domschs tavlor Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik eevi nisula

De lagar som kan appliceras på den här typen av verksamhet är upphovsrättslagens 52 paragraf och kriminallagens 36 kapitel. Enligt upphovsrättslagens 52 paragraf får man inte sätta sitt namn på ett verk gjord av annan konstnär.

- Det gäller också verk som inte är mera skyddade av upphovsrättslagens skyddstid som är 70 år från konstnärens död, säger Rehbinder.

Kan bli böter eller fängelse om åtal väcks

Följderna för brott mot upphovsrättslagen kan bli böter eller villkorlig eller ovillkorlig fängelsedom. Men först måste åtal väckas. Maria Rehbinder säger att upphovsrättsfrågor mera sällan blir föremål för polisutredning.

- När det gäller konstnärer inom skyddstid så är det konstnärens arvingar eller konstnären själv som kan vara aktiv, men när det gäller de som är utom skyddstid är jag inte säker på vem som skulle vara aktiv och ta upp det med polisen och börjar då polisen forska i. Det är jag inte säker på.

En tavla av Petra Domsch
Tavla av Petra Domsch i stadsbiblioteket i Kristinestad En tavla av Petra Domsch Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik domsch

Petra Domsch själv befinner sig just nu i Sverige går inte att nås för en kommentar.

Bland konstverken som finns utställda i biblioteket I Kristinestad finns verk som Petra Domsch målat under en period av 25 år. Eevi Nisula tycker att Petra Domsch borde ha hållit sig till sin egen stil. De här tavlorna går att titta på, säger hon.

Petra Domsch vill inte släppa ut sina katter på grund av alla vildkatter som stryker omkring och sprider smitta. I famnen busar hunden Piara och katten Kismet Bhairava.
Petra Domsch Petra Domsch vill inte släppa ut sina katter på grund av alla vildkatter som stryker omkring och sprider smitta. I famnen busar hunden Piara och katten Kismet Bhairava. katter

- Jag tycker om de mjuka färgerna och tavlor inspirerade av impressionismen. Den här stilen är helt ok, och det är det här hon borde utveckla. Men det kan vara svårt att få ett namn igen som konstnär om ryktet har blivit förstört, säger Eevi Nisula.

Utställningen på stadsbiblioteket i Kristinestad pågår den här månaden.

Läs också: Kristinestadsbördiga Petra Domsch anklagas för plagiat

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten