Hoppa till huvudinnehåll

Värdefullare bostad med rörrenovering

Bild: Yle höghus

Stambyte kan få bostadens pris stiga oväntat, visar en utredning från OP-Pohjola. I huvudstadsregionen kan nya rörledningar medföra en rejäl prisökning, som rentav överstiger den summa som satsades på renoveringen.

Stambyte eller rörrenovering är ett elände för fastighetsägaren, men ett ofrånkomligt ingrepp i allt fler hus. Men renoveringen kan också vara till stor ekonomisk vinning, åtminstone om man planerar att sälja bostaden.

Enligt OP-Pohjolas utredningen kan man i huvudstadsregionen begära i snitt 4500 euro för en kvadratmeter bostadsyta, om stambyte utförts i fastigheten. I ett hus med orenoverade rörledningar är priset 3000 euro per kvadratmeter.

Banken samlade in data om över tretusen mer än 30 år gamla höghuslägenheter i huvudstadsregionen. I kartläggningen ingick ytterligare sex ekonomiska regioner: Birkaland, Uleåborg, Norra Savolax, Päijänne-Tavastland, Mellersta Finland samt Åboregionen.

Inkomst genom stambyten?

- Renoveringar påverkar helt klart försäljningspriset. Vi har ett så pass stort urval för vår studie, att vi kan konstatera en uppgång överallt i landet, säger Kenneth Sandberg, fastighetsförmedlingsdirektör vid OP-Pohjola.

Oavsett hur mycket stambytet kostar, så tjänar fastighetsägaren på det. Bostaden stiger i pris, och framför allt i huvudstaden kan uppgången vara hundratals euro per kvadratmeter.

Vid Disponentförbundet vågar man betvivla OP-Pohjolas siffror. Enligt förbundet kan ett stambyte som mest höja priset med någon procent över renoveringskostnaderna. Förbundets VD Tero Heikkilä betvivlar ändå inte att stambyten är lönsamma:

- Bostadspriserna börjar efterhand utvecklas så att det lönar sig att renovera.

Renoverat säljer snabbare

Om en sak är OP-Pohjola och Disponentförbundet eniga. Även om ett stambyte tar tid, innebär det att försäljningstiden för bostaden avkortas. Enligt banken säljs nu en bostad efter i snitt en och en halv till två månader.

I huvudstaden blir en bostad där stambyte utförts såld ungefär en vecka fortare än en bostad där rören är gamla. På övriga håll i landet sker försäljningen upp till tre veckor snabbare.

Det kan även konstateras att bostadsköpare inte avskräcks på samma vis som förr, om de får veta att rören ska bytas ut. Stambytet ses som en nyttig möda, genom vilken sköter om sin egendom.

Jyrki Siivonen / Yle Uutiset

Läs också