Hoppa till huvudinnehåll

Fairtrade gav Brobbeys barn möjlighet att gå i skola

William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han säger att Fair trade hjälpt hans by att bygga skolor och avskaffa barnarbetet. Bild: Yle william kofi brobbey

Många är skeptiska till att rättvisemärkning verkligen leder till att odlare och arbetare i u-länder verkligen får bättrevillkor. William Kofi Brobbey och Johannes Wolpert berättar hur det ligger till.


William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han berättar att Fairtrade-certifieringen i hans by har lett till att man gradvis kunnat avskaffa barnarbetet på odlingarna.

- Förr gick barnen inte i skola eftersom de måste gå så lång väg till skolan. Tack vare Fairtrade-premierna har vi kunnat bygga skolor med elektricitet och locka lärare till byn. Förr jobbade barnen på kakaoodlingarna.

Brobbeys äldsta dotter jobbar numera som sjukskötare i USA.

Han berättar att byns kvinnor fått möjligheten att utbilda sig och utveckla kompletterande näringar. Odlarna får numera också ett minimipris för sina kakaobönor och arbetare som skadar sig har möjlighet att få vård vid en mobil klinik.

Inspektörer gör överraskningsbesök

Men vem övervakar att Fairtrade-producenterna håller sig till kriterierna?

Det gör bland andra Johannes Wolpert. Han och cirka 120 andra inspektörer från organisationen FLO-CERT reser runt världen för att utföra såväl planerade som överraskningsbesök hos Fairtrade-odlare.

För att en producentorganisation ska få använda certifieringen av rättvisemärkta produkter så ska bland annat följande kriterier uppfyllas:

 • Producentorganisationen ska bestå av små odlare
 • Krav på lönenivå
 • Barnarbetskraft får inte förekomma
 • Organisationen ska vara demokratiskt uppbyggd

En granskning utförs med cirka ett års mellanrum och då går man igenom hur organisationen är skött, man går igenom handelsavtal och, det viktigaste, utför en fältinspektion.

- På fältet kan man verkligen granska att till exempel ingen barnarbetskraft används, säger Johannes Wolpert på FLO-CERT.

Om det under en tidigare inspektion kommit fram brister hos en producent finns det skäl för att genomföra ett oannonserat besök.

- Uppdagas det allvarliga brister, som exempelvis i arbetsförhållanden, så kan producentorganisationen mista sin certifiering, säger Wolpert.

 • Orginalskådespelare i The Bold and the Beautiful.

  Ge din kompis en ålderskris

  Om du ännu inte har haft en ålderskris så har du det snart.

  Är du äldre än Sovjetuniones första McDonald's? Är du lika gammal som internet? Vi skapade en lista där du kan se hur gammal du och dina vänner egentligen är.

 • Eld.

  Brand sprider rök i Brahestads centrum

  Branden härjar i gammal affärsbyggnad.

  Det brinner i en gammal affärsbyggnad i centrum av Brahestad i Norra Österbotten. Jourhavande brandmästaren uppger att byggnaden stod tom och att man inte misstänker att någon är inne i den.

 • Anneli Jäderholm står vid universitetsstranden i Vasa. Hon har en svart kappa på sig och en blå skjorta. Hon bär stora svartskalmade glasögon och har medellångt mörkt hår.

  "Motion och natur botar depression bättre än läkemedel"

  Läkare önskar frisk luft och gemenskap som rehabilitering.

  Att vistas i naturen och bland djur kan ha bra följder för någon som lider av psykisk sjukdom. Men det är ingen självklarhet att få ta till naturen som en rehabiliteringsmetod, trots att läkare kan rekommendera det.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Samhälle