Hoppa till huvudinnehåll

Fairtrade gav Brobbeys barn möjlighet att gå i skola

William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han säger att Fair trade hjälpt hans by att bygga skolor och avskaffa barnarbetet. Bild: Yle william kofi brobbey

Många är skeptiska till att rättvisemärkning verkligen leder till att odlare och arbetare i u-länder verkligen får bättrevillkor. William Kofi Brobbey och Johannes Wolpert berättar hur det ligger till.


William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han berättar att Fairtrade-certifieringen i hans by har lett till att man gradvis kunnat avskaffa barnarbetet på odlingarna.

- Förr gick barnen inte i skola eftersom de måste gå så lång väg till skolan. Tack vare Fairtrade-premierna har vi kunnat bygga skolor med elektricitet och locka lärare till byn. Förr jobbade barnen på kakaoodlingarna.

Brobbeys äldsta dotter jobbar numera som sjukskötare i USA.

Han berättar att byns kvinnor fått möjligheten att utbilda sig och utveckla kompletterande näringar. Odlarna får numera också ett minimipris för sina kakaobönor och arbetare som skadar sig har möjlighet att få vård vid en mobil klinik.

Inspektörer gör överraskningsbesök

Men vem övervakar att Fairtrade-producenterna håller sig till kriterierna?

Det gör bland andra Johannes Wolpert. Han och cirka 120 andra inspektörer från organisationen FLO-CERT reser runt världen för att utföra såväl planerade som överraskningsbesök hos Fairtrade-odlare.

För att en producentorganisation ska få använda certifieringen av rättvisemärkta produkter så ska bland annat följande kriterier uppfyllas:

 • Producentorganisationen ska bestå av små odlare
 • Krav på lönenivå
 • Barnarbetskraft får inte förekomma
 • Organisationen ska vara demokratiskt uppbyggd

En granskning utförs med cirka ett års mellanrum och då går man igenom hur organisationen är skött, man går igenom handelsavtal och, det viktigaste, utför en fältinspektion.

- På fältet kan man verkligen granska att till exempel ingen barnarbetskraft används, säger Johannes Wolpert på FLO-CERT.

Om det under en tidigare inspektion kommit fram brister hos en producent finns det skäl för att genomföra ett oannonserat besök.

- Uppdagas det allvarliga brister, som exempelvis i arbetsförhållanden, så kan producentorganisationen mista sin certifiering, säger Wolpert.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • EU:s flagga utanför det grekiska parlamentet

  Kommer EU att fixa familjekrisen? Terapeuten svarar

  Vi bad en familjeterapeut kommentera EU:s framtid.

  EU-familjen dras med stora problem för tillfället. En part vill skilja sig samtidigt som familjemedlemmarna har svårt att komma överens i flera stora frågor. Vi lät en terapeut bedöma hur ljus eller mörk EU:s framtid är.

 • En bild av världskartan

  Världskartan förvränger vår verklighetsuppfattning

  Vår världskarta bidrar till kartografisk imperialism.

  Vår världskarta lämpar sig oerhört bra för navigering. Men tyvärr på bekostnad av hur världen egentligen ser ut. Kritiker menar att vår världskarta bidrar till kartografisk imperialism och i USA har man nu tagit ett principbeslut att byta världskarta i undervisningen.

 • Olivier Giroud nickar in 3-3 förbi Artur Boruc, Bournemouth-Arsenal, januari 2017.

  “Väntar du på din pojkvän?” - Kvinnliga sportjournalister har fått nog

  Kvinnliga sportjournalister får utstå sexism.

  Sexuella kommentarer och nedvärdering är en del av vardagen och inte minst för kvinnor och sexuella minoriteter. Anna Kessel jobbar som sportjournalist för The Guardian och The Observer. Som en etablerad journalist får hon ändå frågan om hon väntar på sin pojkvän, då hon står på läktaren och ska rapportera från en match.