Hoppa till huvudinnehåll

Fairtrade gav Brobbeys barn möjlighet att gå i skola

William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han säger att Fair trade hjälpt hans by att bygga skolor och avskaffa barnarbetet. Bild: Yle william kofi brobbey

Många är skeptiska till att rättvisemärkning verkligen leder till att odlare och arbetare i u-länder verkligen får bättrevillkor. William Kofi Brobbey och Johannes Wolpert berättar hur det ligger till.


William Kofi Brobbey är kakaoodlare i Ghana. Han berättar att Fairtrade-certifieringen i hans by har lett till att man gradvis kunnat avskaffa barnarbetet på odlingarna.

- Förr gick barnen inte i skola eftersom de måste gå så lång väg till skolan. Tack vare Fairtrade-premierna har vi kunnat bygga skolor med elektricitet och locka lärare till byn. Förr jobbade barnen på kakaoodlingarna.

Brobbeys äldsta dotter jobbar numera som sjukskötare i USA.

Han berättar att byns kvinnor fått möjligheten att utbilda sig och utveckla kompletterande näringar. Odlarna får numera också ett minimipris för sina kakaobönor och arbetare som skadar sig har möjlighet att få vård vid en mobil klinik.

Inspektörer gör överraskningsbesök

Men vem övervakar att Fairtrade-producenterna håller sig till kriterierna?

Det gör bland andra Johannes Wolpert. Han och cirka 120 andra inspektörer från organisationen FLO-CERT reser runt världen för att utföra såväl planerade som överraskningsbesök hos Fairtrade-odlare.

För att en producentorganisation ska få använda certifieringen av rättvisemärkta produkter så ska bland annat följande kriterier uppfyllas:

 • Producentorganisationen ska bestå av små odlare
 • Krav på lönenivå
 • Barnarbetskraft får inte förekomma
 • Organisationen ska vara demokratiskt uppbyggd

En granskning utförs med cirka ett års mellanrum och då går man igenom hur organisationen är skött, man går igenom handelsavtal och, det viktigaste, utför en fältinspektion.

- På fältet kan man verkligen granska att till exempel ingen barnarbetskraft används, säger Johannes Wolpert på FLO-CERT.

Om det under en tidigare inspektion kommit fram brister hos en producent finns det skäl för att genomföra ett oannonserat besök.

- Uppdagas det allvarliga brister, som exempelvis i arbetsförhållanden, så kan producentorganisationen mista sin certifiering, säger Wolpert.

 • Trumps chefstrateg: Nordkorea ett sidospår, Kina är den verkliga fienden

  "USA befinner sig i ekonomiskt krig med Kina."

  Vita husets omstridde chefsstrateg Steve Bannon tonar ned hotet från Nordkorea och kallar det för "ett sidospår." Bannon säger i en sällsynt intervju för en vänsterliberal tidning att det inte är Nordkorea som utgör det verkliga hotet utan Kina som befinner sig i ekonomiskt krig med USA.

 • Företagare i Borgå tröttnade på parkerande turister

  Kokkomäki lät införa parkeringsavgift vid lokstallen.

  Parkeringsavgift dygnet runt på planen bredvid lokstallen. Det lät markägaren Harri Kokkomäki införa efter att turister skräpat ner och låtit husvagnar stå på tomten i flera dygn.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle