Hoppa till huvudinnehåll

"Lär ut programmering i grundskolan"

Rasmus Roiha anser att programmering borde läras ut redan i grundskolan. rasmus roiha

- Det är helt bra att kunna virka en pannlapp men lär ut programmering i grundskolan - det är framtidens handarbete, säger Rasmus Roiha.


Roiha är vd på Progravaruentrepenörerna rf som hjälper företag inom programvarubranschen att växa till sig. Finland klarar sig just nu bra inom spelbranschen med bland annat Rovio och Supercell i spetsen. Roiha tror att programvarubranschen kan ha en strålande framtid i Finland men han oroar sig över att ungdomar idag är dåliga på datorer.

- De är jättebra på internet och applikationer, de kan leka med Facebook och Twitter, men be dem byta moderkort eller operativsystem från Ubuntu till Windows och de har ingen aning om vad du talar om.

Roiha anser att man borde lära ut grunderna i programmering och programvaruutveckling redan i grundskolan. Det här, anser han, kommer barnen att behöva i framtiden.

- Programvara kommer att finnas mer och mer i vad som helst, säger Roiha.

-Jag hoppas att min fyraåriga dotter Sofia får lära sig grunderna i programmering när hon börjar första årskursen. Själv fick jag lära mig att virka en pannlapp i skolan. Det är bra att kunna handarbete och slöjd, men framtidens handarbete är att kunna programmera ett enkelt spel eller ett program som hjälper mamma med matlagningen, säger Rasmus Roiha.

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Lyssna också på diskussionen om ämnet i Radiohuset i dag efter klockan 16. Delta också per SMS eller mejla till radiohuset@yle.fi.

 • Sport åkte på stryk – Kärpäts kris djupare

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del.

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del. Lukko avgjorde i powerplay och har häng på kräftgående Kärpät i botten av tabellen.

 • Har du råd att gå till veterinären?

  Veterinärbesöket kan kosta hundratals euro - har du råd?

  Att ha husdjur är inget billigt nöje, åtminstone inte när djuret blir sjukt. Hur har du upplevt veterinärbesöket? Kändes prislappen skälig?

 • Stora matchernas man – Ramos frälste Real i thriller

  Kryss mellan Barcelona och Real Madrid i drama.

  Barcelona var ställt med ryggen mot väggen. Tre poäng var snudd på ett måste i säsongens första El Clasico, men det blev bara en. Det såg Sergio Ramos till att fixa i en dramatisk stormatch.