Hoppa till huvudinnehåll

"Lär ut programmering i grundskolan"

Rasmus Roiha anser att programmering borde läras ut redan i grundskolan. rasmus roiha

- Det är helt bra att kunna virka en pannlapp men lär ut programmering i grundskolan - det är framtidens handarbete, säger Rasmus Roiha.


Roiha är vd på Progravaruentrepenörerna rf som hjälper företag inom programvarubranschen att växa till sig. Finland klarar sig just nu bra inom spelbranschen med bland annat Rovio och Supercell i spetsen. Roiha tror att programvarubranschen kan ha en strålande framtid i Finland men han oroar sig över att ungdomar idag är dåliga på datorer.

- De är jättebra på internet och applikationer, de kan leka med Facebook och Twitter, men be dem byta moderkort eller operativsystem från Ubuntu till Windows och de har ingen aning om vad du talar om.

Roiha anser att man borde lära ut grunderna i programmering och programvaruutveckling redan i grundskolan. Det här, anser han, kommer barnen att behöva i framtiden.

- Programvara kommer att finnas mer och mer i vad som helst, säger Roiha.

-Jag hoppas att min fyraåriga dotter Sofia får lära sig grunderna i programmering när hon börjar första årskursen. Själv fick jag lära mig att virka en pannlapp i skolan. Det är bra att kunna handarbete och slöjd, men framtidens handarbete är att kunna programmera ett enkelt spel eller ett program som hjälper mamma med matlagningen, säger Rasmus Roiha.

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Lyssna också på diskussionen om ämnet i Radiohuset i dag efter klockan 16. Delta också per SMS eller mejla till radiohuset@yle.fi.

 • Familjen Enlund köpte hus i Larsmo. Här sitter de i sitt kök.

  Jakobstad tappar invånare till grannkommunerna

  En fjärdedel väljer att bo i någon av grannkommunerna.

  Jakobstad har en självförsörjningsgrad på 133 procent när det gäller arbetsplatser. Alltså väljer ungefär en fjärdedel av de som jobbar i stan att bo någon annanstans. Bland dem finns familjen Enlund som bor i Larsmo och jobbar i Jakobstad. Det här är en artikel i Svenska Yles serie Valfrågor.

 • Vitrysk polis håller i en demonstrant som i sin tur försöker förklara något.

  Lukasjenkos egna anhängare demonstrerar mot sin president

  Vitryssarna kräver bättre ekonomi snarare än större frihet.

  I Vitryssland har våren fört med sig flera stora demonstrationer mot president Aleksander Lukasjenkos regim. På lördagen ordnas den hittills största sedan protesterna mot presidentvalet i december år 2010 i huvudstaden Minsk. Mycket tyder på att regimen svarar lika brutalt på demonstrationerna nu som de gjorde då.

 • Punktskriftsdisplayen är ett viktigt hjälpmedel för synskadade

  Hanner och Skogster årets braillörer

  De premieras för sitt aktiva arbete för punktskriften

  Tor Hanner från Ekenäs och Karl-Oscar Skogster från Helsingfors har premierats för sitt aktiva arbete för punktskriften.