Hoppa till huvudinnehåll

Musiken, bastun och maten nära hjärtat

Seportaget: Nostalgisk rotbehandling
Seportaget: Nostalgisk rotbehandling Bild: FILMus Ky annica höglund

Vilka är de tre saker som en sverigefinländare inte byter bort? I "Seportaget: Nostalgisk rotbehandling" möter vi tre sverigefinländare som berättar vad de bevarar av den finska kulturen i sitt nya hemland: musiken, bastun och maten.

Göteborgaren Annica Höglund är sverigefinländare i andra generation. Finsk schlager är i alla fall en stor del av hennes vardag, och hon är en ivrig karaokesångare. I Sverige finns en rikstäckande tävling där man väljer ut en sverigefinsk karaokemästare. Annica är en av favoriterna i deltävlingen i Göteborg. Kommer hon att klara av pressen och gå vidare i tävlingen?

Jönköpingsbon Paavo Pöykiö flyttade till Sverige år 1951. Han var med när många av de finska och ingermanländska arbetarna på Husqvarna började bygga en egen bastu år 1956. Tomten fick man av Husqvarna. Nu har Paavo besökt bastun regelbundet i nästan 60 år, och han har inga tankar på att sluta. På grund av hjärtproblem tar han det nuförtiden lugnare och tillbringar högst två timmar i och utanför bastun varje lördag.

Kari Mattila bor i Torshälla nära Eskilstuna, men åker varje vecka till Finland för att köpa mat. Det finns en stor efterfrågan på finska matvaror i Sverige. En svensk kan ju tycka om sirap och socker i sitt bröd och pålägg, men för en sverigefinländare är det för sött. Bröd och korv är de mest efterfrågade matvarorna i Kari Mattilas butik. Det finns drygt 700 000 sverigefinländare. De bevarar delar av den finländska identiteten och kulturen i vårt västra grannland.

Seportaget: Nostalgisk rotbehandling
Yle Fem torsdag 24.10.2013 kl. 21.00 (repris lördag 26.10.2013 kl. 15.00)
30 dagar på Arenan efter sändning

Manus & regi: Ville Lipiäinen. Produktion: FILMus Ky, 2013