Hoppa till huvudinnehåll

Nya frekvenser kan bli dyra

Håkan Lindroos och Jerry Söderström ser över den trådlösa tekniken i Ekenäs kyrka
Församlingsmästare Håkan Lindroos och Jerry Söderström som jobbar med ljudåtergivning. Håkan Lindroos och Jerry Söderström ser över den trådlösa tekniken i Ekenäs kyrka Bild: Yle håkan lindroos

Kyrkor, teatrar och andra som använder sig av trådlös teknik måste investera i nya mikrofoner inför årsskiftet. Kommunikationsministeriet följer EU-direktiven och förbjuder vissa frekvenser för att frigöra dem för mobilnät.


- Efter nyåret tystnar våra bärbara mikrofoner eller drabbas av störningar. Därför måste vi skaffa nya trådlösa sändare och mottagare, konstaterar Håkan Lindroos som är församlingsmästare i Ekenäs församling.

Det är prästen, kantorn och olika läsare som använder sig av mikrofonerna. Nyanskaffningen går lös på cirka tusen euro per kyrka, vilket Lindroos ser som mycket pengar då tiderna är knappa.

Tekniken i Tenala och Bromarv kyrka är tämligen ny och torde klara en ny frekvens medan Ekenäs kyrka och Sankta Katarina kyrka i Karis måste uppdateras.

Förvirrande frekvenser

Jerry Söderström som arbetar med ljudåtergivning tycker att frekvensfältet är råddigt.

Trådlösa mikrofoner som måste förnyas
Trådlösa mikrofoner som måste förnyas Bild: Yle trådlös teknik

- Det är det här 800 megahertz området som förbjuds och viks för bredband. Det finns licensfria frekvenser och frekvenser på 500-700 megahertz som tidigare. För 600 megahertz måste du ha en karta för att se var i Finland det inte fungerar. För en turnerande orkester kan det här innebära konkreta problem med mikrofoner som fungerar på en ort men inte på en annan.

Enligt Kari Mäenpää som jobbar med teknisk utveckling inom Yle handlar det inte om att någon specifik instans tar över den tidigare frekvensen.

- Det finns bättre och sämre frekvenser. Nu handlar det om att inom Europa frigöra tidigare tillåten frekvens för i första hand mobiltrafik och mobilnätverk. Det positiva är att nya mikrofoner kan plocka upp frekvenser på ett annat sätt. Det negativa för kyrkor, teatrar och företag är naturligtvis att det kostar att förnya utrustningen. Också inom Yle förnyas tekniken.

Enligt Mäenpää påverkas privatpersoner i liten utsträckning eller knappast alls eftersom hemelektroniken redan använder sig av andra och tillåtna frekvenser och nätverk.

Dyrt för teatrarna

Robban Sederholm som ansvarar för tekniken vid Raseborgs sommarteater tror att direktiven innebär omkostnader.

- I värsta fall måste hela den trådlösa tekniken förnyas. För en sommarteater av den här storleksklassen kan det i så fall bli aktuellt att hyra mikrofoner istället för att själv äga dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland