Hoppa till huvudinnehåll

Prins George döptes

Bild: ANDY RAIN/EPA prins george

Prins Williams och hertiginnan Catherines son, prins George, döptes idag i det kungliga kapellet i St. James's Palace i London. Lillprinsen, som föddes den 22 juli, döptes till George Alexander Louis. Namnet offentliggjordes redan strax efter födseln.

Ceremonin tog ungefär en halv timme. Det var en privat tillställning för enbart den närmaste familjekretsen, och den sändes inte i tv. William och Catherine har sagt att de vill hålla sin son utanför offentligheten.

Dopet förrättades av den anglikanska kyrkans överhuvud, ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby. Faddrarnas namn avslöjades i dag.

Valet av St. James's Palace i stället för Buckingham Palace innebar delvis ett brott med traditionen. Men för prins William har platsen stor betydelse - dopet skedde i samma kapell där hans mors, prinsessan Dianas kista stod innan jordfästningen 1997.

Men i övrigt var det en synnerligen traditionsspäckad ceremoni. Lille George var klädd i en handgjord dopklänning av satin och spets, en kopia av den klänning som drottning Victorias första dotter, sedermera kejsarinnan Viktoria av Tyskland, bar vid sitt dop år 1840. Dopfunten var även den från 1840, och dopvattnet kom ända från floden Jordan.

Kändisfotografen Jason Bell hade anlitats för att knäppa det officiella dopfotografiet. På bilden kommer drottning Elizabeth att posera med tre blivande monarker - sonen och tronföljaren Charles, sonsonen William och sonsonsonen George. Ett liknande fotografi av fyra generationer brittiska kungligheter har inte tagits sedan år 1894, då drottning Victoria satt på tronen.