Hoppa till huvudinnehåll

Bästa tänkbara idrottare till OS i Sotji

Hur många backhoppare kommer det att finnas i den finska OS-truppen Bild: YLE backhoppning

Till OS-truppen väljs idrottare som har realistiska möjligheter att komma in bland de 16 bästa. I lagtävlingarna och stafetterna deltar man med lag som kan nå en plats bland de åtta bästa.

Ribban för att få delta i OS i Sotji har med andra ord höjts även om några undantagsvisa klausuler finns med i Olympiska kommittens betänkanden. Målet är att de idrottare som åker till OS toppar sin formkurva just till spelen i Sotji.

Tack vare tätt samarbete mellan kommitteen, idrottare och tränare ska man ha kontroll på idrottarnas formkurva och potential. Samtidigt ska man under säsongens tävlingar prestera resultat som ger antydningar om att idrottaren tillhör eliten i sin gren och i OS kan nå en placering bland de 16 bästa. Dessutom har också resultat från VM-tävlingarna de två senaste åren betydelse i valet av idrottare.

Undantag är och det är unga idrottare som man vill att ska få erfarenhet och som man i framtiden har stora förväntningar på. En liten annorlunda regel gäller lag- och stafettlagen. Om laget har realistiska möjligheter att kämpa om en plats bland de åtta bästa kan det i truppen finnas med idrottare som individuellt inte tävlar om en plats bland de 16 bästa.

Truppen utses eller fylls på under flera tillfällen under hösten och vintern varefter idrottarna presterar resultat som berättigar till en plats i OS-truppen.

Idrottare till truppen kan väljas 21.11, 16.12, 13.1, 20.1 och 27.1. Damernas ishockeytrupp väljs under vecka 51 medan herrlaget offentliggörs den 8:e januari. Man räknar med att den finländska OS-truppen kommer att bestå av ca 100 - 110 idrottare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport