Hoppa till huvudinnehåll

Därför blir vi sjuka av att sova för lite

Sömnig
Sömnbrist aktiverar kroppens försvar Sömnig Bild: Arja Lento sömning

Att sova för lite ökar risken för bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Sambandet har påvisats i flera tidigare forskningsprojekt.

En forskargrupp vid Helsingfors universitet har hittat orsaken till varför vi kan bli sjuka om vi sover för lite. Docent Tarja Stenberg som leder gruppen Sleep Team vid Helsingfors universitet förklarar bakgrunden:

- Mestadels beror sambandet på att försvarsreaktionen i kroppen aktiveras om man sover för lite


- I undersökningen observerades unga män. Hälften av männen sov åtta timmar per natt och andra hälften fyra timmar per natt i fem dagars tid. Vad visar jämförelsen om dem som sov för lite?

- Den visade att de gener som reglerar vårt försvarssystem aktiveras. Bland männen som sov lite observerade vi också höjda CRP- värden. Ett förhöjt CRP-värde är ett tecken på infektion i kroppen.

-Hur leder det här till att man blir sjuk?

- Man vet att allmänna sjukdomar som typ två diabetes, ateroskleros (åderförkalkning) och obecitet (sjuklig fetma) har en sak gemensamt. Hos personer som drabbas av de här sjukdomarna har kroppens försvarssystem aktiverats och CRP-värdet är förhöjt.

- Hur påverkar långvarig sömnbrist hälsan?

- Det undersöker vi just nu. När försvarsreaktionen i kroppen aktiveras förorsakas förändringar i energimetabolismen, alltså sockermetabolismen och i fettmetabolismen. Det är just de här förändrinarna som leder till att man insjuknar i diabetes eller i ateroskleros.

-Hur mycket ska man sova?

-Sömnbehovet varierar ju. I regel borde en vuxen sova 7-8 timmar per natt. Om man vaknar pigg utan väckarklocka har man sovit tillräckligt.

- Det är väl ganska få som vaknar pigga utan väckarklocka till vardags...?

- Ja, så är det. Och brist på sömn är alltså en bidragande orsak till många folksjukdomar. Vi börjar så småningom lära oss mer om sambanden mellan sömn och hälsa och inse hur viktigt det är att sova tillräckligt.