Hoppa till huvudinnehåll

De tios dag - se luciakandidaterna här!

På torsdag träffades årets luciakandidater för första gången på De tios dag. Svenska Yles Cecilia Wikman var på plats på Folkhälsans seniorhus i Helsingfors och förmedlade stämningarna i en liveblogg.

De tios dag är det första tillfället för luciakandidaterna att träffas. Det är en lång och intensiv dag som innhehåll många intervjuer för radio, tv, webb och tidningar. För många av luciakandidaterna är det allra första gången de blir intervjuade.

På De tios dag presenterar sig kandidaterna också för invånarna på Folkhälsans seniorhus, äter en gemensam middag och går på teater på kvällen. I år ska de se Djungelboken på Svenska Teatern.

Julia Hanhikoski, Finlands lucia 2012, är också på plats för att ge goda råd om luciauppdraget.

- Det var stundtals ganska tungt, men det gick ändå jättebra och det var en härlig upplevelse, säger hon.

"Ingen skönhetstävling"

Camilla Westerlund, Folkhälsans informationschef och luciakoordinator, betonar att det är luciainsamlingen, och inte kandidaternas utseende, som är det viktigaste.

- Det här är ingen skönhetstävling, det är insamlingen som står i fokus. Kom ihåg att ni är ambassadörer för luciainsamlingen, säger hon till kandidaterna.

Pengarna från luciainsamlingen går även i år till att stöda och hjälpa ofrivilligt ensamma äldre.

Hon ber också kandidaterna att vara snälla med varandra.

- Jag hoppas ni spelar rent spel och inte talar illa om de andra kandidaterna, säger Westerlund.

Liveblogg och presentationer av kandidaterna

I bloggen här nedan under bildgalleriet kan du följa med det som hände på förmiddagen på De tios dag och se bilder på årets luciakandidater (bläddra neråt i bloggen för att se enskilda bilder).

Längre presentationer på var och en av de tio kandidaterna hittar du här på Svenska.yle.fi från och med den 4 novemeber.

Läs också:
Här är luciakandidaterna

Läs livebloggen här:

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Lucia