Hoppa till huvudinnehåll

En alldeles ny gudomlig komedi

Agneta Lindroos
Agneta Lindroos. Agneta Lindroos Bild: Yle/Malin Hulkki agneta lindroos

När vi tänker på Den gudomliga komedin går tanken till Dante Alighieris italienska epos som följer vandringen genom helvete och skärseld. Den nya gudomliga komedin, som spelas på Magasinet vid Wasa Teater, baseras visserligen på verket men regissören Agneta Lindroos har uppdaterat handlingen.

Hela stommen av Den nya gudomliga komedin baserar sig på verket av Dante Alighieri, men Dante är utbytt mot en tjej som kallas Ida.

- Ida befinner sig i livskris precis som Dante var och hon vandrar genom helvetets nio kretsar ända till paradiset, hoppas vi, säger Agneta Lindroos.

Föreställningen kom till eftersom Lindroos ville ta upp frågan om vart vår arbetssamhälle är på väg.

- Det jag tänker på är att vi alla måste arbeta och det är inte alldeles lätt, speciellt i dagens läge med lågkonjunktur. Pjäsen tar upp både arbetsliv och arbetslöshet och dessutom kraven som finns på oss.

Vad ska jag göra?

Reflektion, är det som Lindroos vill understryka med Den nya gudomliga komedin.

- Jatg vill uppmuntra folk att reflektera över vilka val vi gör i våra liv? Vad är det som jag prioritierar? Vad vill jag göra och vad vill samhället att jag ska göra.

Splittrade personligheter

Skådespelarna Carla Fri, Dennis Hansson och Tuuli Heinonen kommer att gestalta 35 olika karaktärer.

- I och med att det här en komedi, är det ganska tacksamt att byta roller väldigt snabbt med enkla medel. Det gör att humor uppstår i det hela, säger Lindroos.

Den nya gudomliga komedin har premiär den 26.10 på Magasinet vid Wasa Teater.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten