Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors Bokmässa pågår

I år är Tyskland temaland på Bokmässan i Helsingfors (25-28.10) och mer än 20 författare från det tyska språkområdet besöker mässan.

Bokmässan på Arenan!

I Tysklands monter presenteras utöver barnboks- och seriesamlingarna från bokmässan i Frankfurt också en specialsamling av verken i den tyska tävlingen Deutscher Buchpreis 2013 som motsvarar Finlandiapriset. Författare som besöker mässan är bland andra årets vinnare i tävlingen, Ursula Krechel. Ursula Krechel, som hittills blivit känd som lyriker, vann priset med sitt prosaverk Landgericht.

Temalandets program slås fast i detalj under våren, men redan nu planeras en dag som fokuserar på tyskspråkig litteratur från Österrike och Schweiz. I Tysklands monter presenteras även litteratur som översatts från tyska till svenska. Ett tiotal författargäster från Tyskland besöker bokmässan. På mässan kommer det också att föras samtal med samhälleliga teman. Nästa år är det 40 år sedan Finland och Förbundsrepubliken Tyskland ingick officiella diplomatiska förbindelser och detta syns också i bokmässans program.

Tysklands program på mässan arrangeras av Goethe-Institut, som nästa år har haft verksamhet i Finland i 50 år, tillsammans med bokmässan i Frankfurt (Frankfurter Buchmesse).

Den finlandssvenska boken

Den finlandssvenska satsningen på bokmässan i Helsingfors är utan tvekan årets största litterära evenemang på svenska i vårt land. I år uppträder nästan 200 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, berättare, skådespelare, kulturarbetare, journalister, skribenter och andra experter i 114 svenska programpunkter på Edith Södergran- och Tottiscenen. Antalet medverkande i programmen är rekordhögt.

I år finns det extra mycket debatt i mässprogrammet, man kommer bl.a. att diskutera frågor kring jämställdhet, skola och bildning, främlingsfientlighet och yttrandefrihet, Finlandsbilden, språkets, bokens och litteraturkritikens framtid är några centrala debattämnen.

I programmet finns också flera nordiska författare och forskare: Ebba Witt-Brattström samtalar om Nordisk kvinnolitteraturhistoria, Nordiska rådets pristagare i litteratur, Merete Lindström, besöker mässan precis som Carl-Johan Vallgren, Herman Lindqvist, Helena Österlund och Stefan Foconi som alla berättar om sina senaste böcker. Också Svenska Akademien deltar i år både som utställare och programarrangör. Ledamöterna Peter Englund, Tomas Riad och Horace Engdahl möter författare och forskare från Finland. Karl Ove Knausgård hör också till dem som besöker mässan i år.

Vårt behov av poesi tillfredsställs i alla sina former. Det rika poesiåret uppmärksammas både i form av samtal och uppläsning.

Havet och skärgården är ett tema som går igen i årets bokflod. Havet som binder oss samman och skiljer oss åt är temat för böcker av bl.a. Monika Fagerholm, Martin Johnson och Ulla-Lena Lundberg. Marinfotografi och spritsmuggling är också sådant som är i fokus.

De finlandssvenska arrangemangen, montern och programmen vid Helsingfors bokmässa produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med förlagen och övriga medverkande organisationer.

Boktid sänder ett specialprogran från Bokmässan fredagen 25.10 kl. 20 på Yle Fem. Och då får tittarna bl.a. ta del av en färsk intervju med Svenska Yles litteraturpristagare år 2013.

I Kulturtimmen 23.10 diskuterade Marit Lindqvist, Petter Lindberg och Peter Lüttge aktuell tysk litteratur - lyssna på programmet här: