Hoppa till huvudinnehåll

Kvarglömda kilar säkerhetsrisk vid Lovisa kraftverk

Lovisa 1 och Lovisa 2 på Hästholmen
Lovisa 1 och Lovisa 2 på Hästholmen Bild: Fortum hästholmen

Kilar glömdes kvar under dörrarna till kondensatorerna i skyddsbyggnaden i flera dagar medan produktionen pågick. Kilarna borde ha tagits bort den 19 oktober innan enheten kördes upp igen, men de avlägsnades först tisdagen den 22.

Lovisa 2:an kördes ner för reparation förra veckan. Dörrarna till kondensatorerna kilades reglementsenligt fast för underhållsarbetet. I fall dörrarna slår upp smälter isen och försämrar kondensatorernas kyleffekt. Kondensatorerna behövs vid en eventuell olycka för att säkra att skyddsbyggnaden hålls hel.

Strålsäkerhetscentralen klassar incidenten som en avvikelse som påverkade säkerheten vid kärnkraftverket. Tidningen Östra Nyland berättade först om incidenten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland