Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan godkände amerikanska drönarattacker

Bild: EPA/REHAN KHAN drönarattacker

Pakistan krävde ett slut på de amerikanska drönarattackerna i Pakistan senast på onsdagen. På torsdagen publicerar Washington Post en artikel där det hävdas att Pakistan har godkänt så gott som varenda attack.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif krävde ett slut på de amerikanska drönarattackerna i Pakistan då han träffade USA:s president Barack Obama i Vita på onsdagen.

På torsdagen publicerar Washington Post en artikel där det hävdas att Pakistan i åratal har blivit informerad om så gott som varenda attack och godkänt dem. Artikeln är baserad på läckta dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Pakistan har i åratal officiellt fördömt attackerna utförda av de amerikanska förarlösa planen. Bedömare både i Washington och Islamabad har lika envist hävdat att Pakistan - bakom kulisserna - har godkänt attackerna.

Nya avslöjanden

Det nya i Washington Post-artikeln är detaljerna. De läckta CIA-dokumenten avslöjar flera detaljer om USA:s drönarkampanj i Pakistan genom åren och hur den utvidgats. Där finns också uppgifter om USA:s misstankar mot den pakistanska underrättelsetjänsten ISI och dess kontakter till militanta islamistgrupper.

En av artikelskribenterna är Bob Woodward som också deltog i att avslöja Watergateskandalen på 1970-talet. Woodward är numera också känd för sina goda kontakter till CIA. Han har också kritiserats för att gå i sina källors ärenden utan att ifrågasätta dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes