Hoppa till huvudinnehåll

Till Nicaragua som frivilligarbetare

Bo-Erik Ek och Helena Vikström
Bo-Erik Ek och Helena Vikström Bo-Erik Ek och Helena Vikström Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström bo-erik ek

Senaste läsår gick Helena Vikström och Bo-Erik Ek på volontärlinjen vid Kredu, eller Kristliga folkhögskolan, i Nykarleby. Helena, som bor i Purmo, är utbildad barnträdgårdslärare. Bo-Erik bor i Oravais och är elingenjör och företagare. De är båda över femtio.

Det var sammanlagt fjorton personer som i augusti 2012 inledde sina studier på den nya utbildningslinjen. Kursen bestod av intensivstudier i spanska samt tre månader som frivilligarbetare i staden Estelí i Nicaragua.

Hur kom det sig att just Helena Vikström och Bo-Erik Ek i mogen ålder valde att bli studerande igen?

- När jag läste om den nya linjen i lokaltidningen så kände jag bara att det här var nånting för mig, berättar Helena. Först försökte hon värja sig, men tanken på att studera spanska och åka till Nicaragua gav henne ingen ro. Det kändes som att det var meningen att jag skulle göra det här, säger hon.

Helena är intresserad av språk, och hon ville lära sig spanska. Hon hade inte gått och drömt om att resa just till Nicaragua - men när den här möjligheten plötsligt fanns tillgänglig så nappade hon.

Helena Vikström
Helena Vikström Helena Vikström Bild: privat foto helena vikström

- Många tycker säkert att det skulle vara intressant att göra nånting sånt här, men det är ändå ganska få som faktiskt gör det, säger Bo-Erik.
Själv var han mest intresserad av utlandsvistelsen, och säger att han knappast skulle ha tagit ledigt enbart för att studera ett nytt språk.

- Jag hade en tid gått omkring med känslan av att livet inte kan bestå enbart av arbete, säger Bo-Erik. Man kan ju inte vänta med allt tills man är pensionär, fortsätter han. För det finns ingen garanti för att man då har hälsan kvar –eller att man ens lever så länge. Helena håller med.

- Lev livet, det går inte i repris, säger hon. För om det är nånting man faktiskt vill göra, så ska man göra det nu!

Bo-Erik Ek på jobb i Estelí
Bo-Erik Ek Bo-Erik Ek på jobb i Estelí Bild: privat foto bo-erik ek

I "Samtal om livet" berättar Helena Vikström och Bo-Erik Ek om sig själva, om sin vistelse i Nicaragua och om vad de fick ut av volontärkursen, förutom att de lärde sig spanska...

Programmet sändes 24.10.2013

Redaktör: Ann-Sophie Sandström

Bo-Erik Ek och Helena Vikström
Glada volontärer i Estelí: Bo-Erik Ek, Kerstin Torrkulla, Helena Vikström, Marianne Sundstedt och Guy Djupsjöbacka Bo-Erik Ek och Helena Vikström Bild: privat foto bo-erik ek

Här hittar man den blogg där Helena, Bo-Erik och de andra studerandena på fjolårets volontärlinje bidrog med texter och bilder från vistelsen i Nicaragua.

Läs också