Hoppa till huvudinnehåll

Våra Googlingar avslöjar oss

google men man framför
Googles kunskap om vad mänskligheten letar efter, är rädd för eller tycker om växer sig mäktigare hela tiden. google men man framför google

I hela världen görs nästan 60 000 sökningar på Google varje sekund. Då Google analyserar alla de här sökorden kan de få en ganska bra uppfattning om vad mänskligheten tänker på. I realtid.

Vi ställer alla frågor av alla typer till ett och samma orakel

Vad just du söker på internet är inte särskilt intressant för Google. Mer intressant är sökorden ur ett större perspektiv, till exempel vad alla finländare anser om någonting. Googles sökmotor kan nämligen vara den optimala opinionsundersökningen.

Andreas Ekström Bild: Yle/Anders Grudd andreas ekström

– Ja, eller ännu bättre. Om jag får använda lite stora ord så är det en realtidsmätning av summan av den mänskliga viljan.

Så här säger journalisten Andreas Ekström på tidningen Sydsvenskan som skrivit boken Google-koden. I boken som utkom för några år sedan varnar han för att vi håller på att göra oss beroende av Google samtidigt som företaget sitter på allt mer information om oss.

– Vi googlar på allt från vår kulturkonsumtion till vår privata hälsa. Vi ställer alla frågor av alla typer till ett och samma orakel.

I dag dominerar Google sökmarknaden på internet. 90 procent av alla sökningar som görs i hela världen görs via Google. För att undersöka vad mänskligheten funderar på just nu är det bara för Google att analysera de här sökningarna.

– Om det blir så här stora mängder data så blir det för bra för att ens kalla det en opinionsmätning. Det är bättre att säga att man mäter vad vi vill. Det här har kallats för the database of intension – alltså ungefär avsikternas databas, säger Andreas Ekström.

Herre på täppan

Det är inte bara sökmotorn som kan berätta en hel del om mänsklighetens beteende. I och med att Google har många andra populära tjänster, såsom e-post och operativsystem för telefoner, blir företagets sammanlagda information om mänskligheten ännu mer värdefull.

Det finns ingenting som tyder på att Google tänker ta ett steg tillbaka på internet. Snarare tvärtom.

Jonathan Björkskog Bild: Yle/Antti Lempiäinen jonathan björkskog

Jonathan Björkskog jobbar som sökmotoroptimerare, det vill säga att hjälpa webbsajter att komma så högt upp i sökresultat som möjligt. Han menar att det är möjligt att Google kan bli mer eller mindre synonymt med internet om några år.

– Jag tror att Google försöker bli internet om några år. Söker du på flyg, hotell eller mat kommer du kanske att kunna boka allt via Google. I och med att de försöker förenkla för användaren kommer de säkert att plocka bort alla mellansteg och göra att du kan göra så mycket som möjligt via Google.

I framtiden är det alltså möjligt att Googles ställning på internet är ännu starkare samt att informationen de har om oss är mer omfattande eftersom vi bara använder internet mer och mer.

Petteri Järvinen Bild: Yle/Antti Lempiäinen petteri järvinen

Enligt Google själva kommer vi som användare att byta till någon annan sökmotor så fort vi inte litar på Google, men enligt it-experten Petteri Järvinen är vi redan förbi det skedet.

– Googles ställning är allt för dominant för att jag ska köpa det argumentet. Där finns vår historia, e-post och i Android finns vår personliga information och var vi rör oss. Vi är gifta med Google och jag tror inte att vi i ett slag skulle få för oss att välja en konkurrent.

Det snälla företaget

Även om Google ger oss en liten tillgång till sin information behåller de möjligheterna till att göra de stora analyserna för sig själva.

Vi behöver kanske ändå inte vara oroliga för att informationen ska missbrukas eftersom Googles företagsmotto till all lycka är ”don’t be evil”.

– Men alltså… Min tiotusenkronorsfråga är alltid densamma: Vad händer om Googles principer ändras? frågar Andreas Ekström.

Läs också:

Mer om Google i Spotlight klockan 21.30 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle