Hoppa till huvudinnehåll

Bekanta dig med Tammerforshuset

Bild: Tampere-talo Osakeyhti tammerfors-huset

I år ordnas presidentens självständighetsmottagning på Tammerforshuset.

#Slottsbalen

Använd hashtaggen #Slottsbalen när du postar om självständighetsdagen på Twitter, Facebook och Instagram.

Presentation av Tammerforshuset

Tammerforshuset byggdes under 1980-talet och blev färdigt 1990 då det också invigdes. Det var arkitekterna Sakari Aartelo och Esa Piironen som planerade byggnaden.

Byggnadsarbetet kostade i tiderna över 300 miljoner mark. Byggnaden ligger i centrum av Tammerfors. Tammerfors opera och Tammerfors filharmoniker uppträder där, men det var Juice Leskinen som höll premiärkonserten i huset.

Den stora salen rymmer över 1 700 gäster medan den mindre salen har utrymme för ytterligare 440 gäster.

Årets självständighetsfest kommer att vara mer småskalig och en av de största skillnaderna från tidigare år är att det inte ordnas dans i år. Trots det kommer antalet gäster att vara ungefär samma som tidigare år. Enligt presidentkansliet kommer man i år i synnerhet att bjuda in representanter för landskapen.

Den andra stora skillnaden från tidigare år är att klädkoden är mera avslappnad i år. Männen klär sig i mörk kostym med ordnar och kvinnorna klär sig i lång eller kort klänning.

Festen ordnas i Tammerforshuset med anledning av saneringen i presidentens slott i Helsingfors. Andra alternativ för självständighetsfesten var uppe i offentligheten innan beslutat fattades var bland annat Finlandiahuset och Musikhuset i Helsingfors samt Åbo slott.

Titta på panoramabild från Tammerfors.

Källor: Yle, Wikipedia, Tampere-talo.

Läs också:

Läs också

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen