Hoppa till huvudinnehåll

Finnair tyr sig till riksförlikningsmannen

Handelsbranschen är med i helhetsavtalet. Bild: Yle konjunturer

Luftfartsunionen, flygvärdinnorna och piloterna vänder sig nu till riksförlikningsmannen för att lösa konflikten med Finnair. De flesta förbund har sina kollektivavtal klara, inklusive tjänstemännen vid Finnair, när det återstår en knapp timme..

Finnairs tjänstemän kom nyss överens om ett avtal som följer den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen med facket PRO. Parterna har skilt kommit överens om att nå ett sparavtal för Finnair till den sista februari nästa år. Finnairs tjänstemän får ett anställningsskydd på två år.

Luftfartsunionen, flygvärdinnorna och piloterna saknar avtal. Enligt luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari duger inte den krisklausul som Finnair har föreslagit.

Han har ändå hopp om att de blir klara inom utsatt tid, före klockan 16.

Problematiken ska först vara löst innan det är klart om Finnairs personal är med i det inkomstpolitiska avtalet. Flygbolaget har velat koppla ihop sparavtalet, förlängning av arbetstiden och försämrade villkor för sina anställda med löneuppgörelsen.

Handeln och hamnarna fick avtal

Handelsbranschen meddelade tidigare i dag att man nått enighet om ett kollektivavtal som följer tillväxt- och sysslesättningsavtalet som arbetsmarknadens centralorganisationer kom överens om i slutet av augusti.

250 000 anställda omfattas av kollektivavtalet som godkänns slutligt på fredag eftermiddag.

Också Hamnoperatörernas vd Juha Mutru bekräftade att arbetsgivarna kommit överens med Bil- och transportfacket AKT om ett kollektivavtal.

Förhandlingarna pågick hela natten och arbetsgivar- och arbetstagarförbunden ska ännu ta ställning till resultatet på eftermiddagen. AKT har tidigare meddelat att man inte gör avtal om luftfartsbranschen inte når ett avtal. Finlands läkarförbund har också godkänt ett kommunalt tjänstekollektivavtal som ä i linje med sysselsättnings- och tillväxtavtalet.

Avsikten är att alla organisationer och företag ska ha sina avtal klara i eftermiddag klockan 16.

Lönepåslaget är 20 euro i månaden det första året och 0,4 % det andra.

Skogsindustrin och Pro eniga

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi