Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens reningsverk ska rena kemikalier och mediciner

Viksbacka är insprängt i berget i Vik och är 16 hektar stort. I vår tas en nionde räcka med bassänger i bruk, men efter det kan reningsverket inte växa mer.
Idag renar Viksbacka avloppsvatten från dryga 800 000 personer, alltså 20 procent av Finlands befolkning får sitt avloppsvatten renat här.
Invånarantalet i huvudstadsregionen växer hela tiden och med den nya linjen köper Helsingforsregionens miljötjänster sig lite tid.

- Senast år 2020 kommer kapaciteten på Viksbacka inte att räcka till längre och då måste vi utvidga på annat håll, säger processchef Mari Heinonen på HRM.

Blombacken ska kunna rena kemikalier

När Viksbacka blivit för litet planerar Helsingforsregionens miljötjänster HRM, att Blombacka i Esbo ska stå klart. I dagens läge har man ännu inte fått miljötillstånd men trots det är planeringen i full gång. Processen kommer att likna den som används i Viksbacka, men man vill utvidga reningens slutskede.

- Framtidens utmaningar finns i alla de kemikalier som hushållen använder. Det är mjukgörare i plaster, kemikalier som används i sportkläder, mediciner och många sådana ämnen som vi inte ens kunnat mäta tidigare, säger Heinonen.

"Vi vet för lite om kemikalier"

I dag finns det inget reningsverk i världen som kan rena avloppsvattnet fullständigt. I Schweiz har man några mindre reningsverk som experimenterar med att få bort olika kemikalier och mediciner. Mari Heinonen påpekar att vi inte ens vet vilka vattenvärden man borde eftersträva.

- Vi deltar i internationella forskningsprojekt men hittills finns det inte effektiva metoder för att rena vattnet från alla hushållens kemikalier, säger Heinonen. När Blombacken står klart om drygt tio år är målet ändå att man ska ha fått svar på åtminstone några frågor.