Hoppa till huvudinnehåll

Malin Kivelä om obehaget att vara kvinna

Malin Kivelä
Malin Kivelä Bild: Yle/Pixel malin kivelä

Svenska Yles litteraturpris delades ut idag och i kvällens Pixel intervjuas pristagaren Malin Kivelä. Hennes roman Annanstans belönades för sin "sinnliga energi".
- Själv upplever jag att jag är rädd för att skriva erotiskt, jag tycker jag var feg som stannade vid det sensuella. Jag ville ju skriva om kvinnor eftersom jag har ett problematiskt förhållande till att vara kvinna, säger Kivelä.

Norrmannen Karl Ove Knausgård har skrivit mastodontboken om sitt eget liv och sina närmaste släktingar. Hans världssuccé Min kamp består av sex band. Alla delar inte uppfattningen att Knausgårds gigantiska projekt är god litteratur.
- Det är en manlig tradition att vara besatt av sin biografi och nostalgiskt bunden till sin barndom. Kanske beror det på att det forfarande upplevs som märkvärdigare att växa upp som pojke än som flicka, säger litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.

Pixel träffar också en kvinnlig självporträttör, Katy Gyllström, som målade sig själv sittande framför en spegel vid köksbordet. Videokonstnären Marcus Lerviks studerar i stället livslinjerna i sina händer.

Pixel

Boktid
30 dagar på yle Arenan