Hoppa till huvudinnehåll

Rätt "låtar" vann

"Schlagerfestivalen" för de europeiska radio- och tv-programmen, Prix Europa, är avgjord. De bästa programmen vann - åtminstone i kategorierna bästa tv-dokumentär, bästa radiodokumentär och det bästa undersökande radioprogrammet. Finland och Yle vann pris för den roliga och berörande filmen Kovasikajuttu (The Punk Syndrome) om punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät.

Radio, radio, radio

Själv satt jag i juryn som bedömde den bästa dokumentära radion. Och övade sittmuskler gjorde vi, genom sex eller sju program per dag och en jurydiskussion ovanpå det. Diskussionerna som involverade uppemot sjuttio personer var både roliga och frustrerande, ibland rentav irriterande. Men den månghövdade - och därför så demokratiska - draken visade sig i slutändan vara ganska enig med mig. Daniel Velasco / Sveriges Radio är definitivt värd första pris för den otroliga, upprörande och starka undersökande dokumentären om Nora, flickan som prostituerar sig på ett elevhem, våldtas grovt och nekas adekvat vård. Den sändes i Radio Vega i månadsskiftet augusti-september.

Välberättade ljudnoveller

Gladast är jag för irländska Message in a bottle, som vann pris för bästa radiodokumentär. Det är en klassisk historia i en riktig storytellers fasta grepp, om besvarade brev och obesvarad kärlek, om längtan efter att bli sedd, kanske rentav lite berömd, och om viljan att ge det egna livet en högre mening genom sagans och ödets kraft. Glad är jag också över att Jarvis Cockers blandning av drömsk och ironisk ljudfilm, Nights of passage placerade sig högt (ja nittiotalsikonen, sångaren i Pulp har klivit ner från sin stjärnhimmel och gör radio med oss andra lätt malätna public-serviceredaktörer).

Olycklig indelning?

Målet för oss i Dokumenterat-gruppen var en placering bland de tio bästa. Tv-programmen är helt naturligt indelade i kategorierna bästa dokumentär och bästa undersökande tv-program. På radion svettades vi med båda kategorierna i samma rum och endast de fem bästa ur varje kategori offentligjordes. Dessvärre vet vi alltså inte om Gungerd Wikholms och Jyrki Häyrinens Sjung mig hem placerade sig bland de tio bästa dokumentärerna. Hade kategorin musikprogram trots allt varit den rätta för oss denna gång?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje