Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangskeppet Alma restaureras

Barkbåten Alma.
Modellen av barkskeppet Alma i Kristinestad måste flytta till tillfälliga utrymmen och grundputsas av en konservator. Barkbåten Alma. Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik fartygsmodell

Modellen av barkskeppet Alma i Kristinestad måste flytta till tillfälliga utrymmen och grundputsas av en konservator.

- Stekos från restaurangen har lagt sig som klister på modellfartyget, berättar Christer Norrvik i sjöhistoriska föreningen i Kristinestad.

Just nu pågår en renovering och fuktsanering inne i caféet där fartyget stått sedan både caféet och barkmodellen byggdes på nittiotalet. Också på grund av renoveringen måste barken ut. Alma kommer att tillfälligt flytta till biblioteket i Lappfjärd, där en konservator tar itu med stekflottet.

Christer Norrvik i Kristinestads sjöfartshistoriska förening har egentligen inget med Alma att göra annat än ett stort intresse. Det är staden Kristinestad som äger fartygsmodellen, som tillverkades som en medborgarinstitutskurs på 1990-talet. Fasigheten i sin tur ägs av en privat företagare. I somras köpte företagaren Petri Itälaakso Alma av den tidigare ägaren Petri Pihlajaniemi.

Renoveringen av Café Alma blev större än planerat eftersom det visade sig att det finns fukt i konstruktionerna. Också Luckan, som finns i samma hus, har flyttat till tillfälliga utrymmen medan renoveringen pågår. Segelfartygsmodellen flyttar ut så snart som möjligt.

I köpekontraktet för Almafastigheten är stadgat att modellen ska finnas i den byggnaden. När konservatorn putsat upp modellfartyget och renoveringen slutförts kommer hon tillbaka till sin plats i caféet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten