Hoppa till huvudinnehåll

"Socialdemokraterna måste förändra sig"

FSD:s kongress i Raseborg
FSD-delegaterna bänkar sig i Seminarieskolan i Ekenäs under veckoslutet FSD:s kongress i Raseborg Bild: Camilla Grundström/FSD Finlands svenska socialdemokrater (FSD),möten,Raseborg,fsd-kongress i raseborg

Socialdemokraterna måste förnya sig. Går det bra för partiet på nationell nivå färgar det av sig på det kommunala planet. Det säger valforskaren Åsa Bengtsson inför Finlands svenska socialdemokraters (FSD) kongress i Ekenäs under veckoslutet.

Socialdemokraterna tampas med rasande siffror i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen gjord av Helsingin Sanomat kommer SDP på fjärde plats.

– Nedgången som vi har sett sedan riksdagsvalet beror på regeringssamarbetet. Regeringsansvaret tynger, säger valforskare Åsa Bengtsson.

Åsa Bengtsson
Valforskare Åsa Bengtsson Åsa Bengtsson Bild: YLE/Robin Lindberg åsa bengtsson

– Vi vet från mängder med undersökningar att det kostar att regera, det vill säga man tappar i understöd eftersom man bär ansvaret och tvingas till svåra beslut. När de ekonomiska tiderna ser ut som de gör tynger ansvaret ännu mer. Och socialdemokraterna har finansministerposten.

Röster går till Sannfinländarna

SDP:s traditionella väljare inom industrin drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Krisen drabbar enligt Bengtsson SDP:s väljare mer än många andra partiers väljare.

Många finländare som traditionellt röstat på SDP har på sistone gett sin röst till Sannfinländarna.

– I förra valet gick det en hel del röster till sannfinländarna från socialdemokraterna. Sannfinländarna har också riktat in sig på att dels locka sådana väljare som inte under långa tider har gått och röstat för att man har känt att politiken inte bidrar med hopp eller man känner inte att man kan påverka eller att det spelar någon roll om man röstar. Men också de typer av väljare som traditionellt har röstat socialdemokratiskt har lockats av Sannfinländarnas budskap.

För ett år sedan möttes FSD i Lovisa Bild: Yle marsch på torget i lovisa

Nationell förändring behövs

I Västnyland har socialdemokraterna traditionellt haft stöd. Men ändå sjönk stödet för partiet i kommunalvalet i bland annat Raseborg. Valforskare Åsa Bengtsson tror ändå att förändringen måste ske på den nationella nivån.

– Jag tror inte att man kan tänka om lokalt. Det är ett förändringsarbete som måste göras inom socialdemokraterna för att vända skutan och kunna locka väljare, framför allt unga väljare, vilket man inte gör i dagens läge i någon stor utsträckning. Det är ett arbete som måste göras på central nivå.

– Det är vindarna från den nationella nivån som avgör väldigt mycket. Går det bra för ett parti på den nationella nivån så färgar det av sig på det kommunala planet. Förändringsarbetet måste börja nationellt och inom partiet som helhet, sedan kan det följa med och det kan bli en vitamininjektion på det lokala planet om det finns en positiv framåtanda i partiet nationellt och det går bra, säger Bengtsson.

Klarspråk

Lokalpolitikern Camilla Grundström i Raseborg har efterlyst att politikerna ska tala mera klarspråk.

– Jag tycker att det var oerhört bra sagt av Camilla Grundström. Klarspråk är nyckeln till väldigt mycket i dagens politik, säger Bengtsson.

– En anledning till att politiken inte varken lockar till att engagera sig eller rösta är att det känns som en väldigt stor massa av byråkrati och förvaltning. Man känner kanske inte att det finns visioner och framåtanda i politiken. Det här byråkratspråket bidrar till detta.

Bengtsson säger att man i finländsk politik lätt blir bunden av specifika termer och begrepp

– Det känns bra och tryggt att slänga med de här begreppen i stället för att prata om vad det egentligen innebär och vad det är man vill uppnå. Självklart ska man vara precis internt och man ska inte heller fara med osanningar utåt. Men man måste kunna fundera på hur man paketerar ett budskap och där har Camilla helt rätt.

Timo Soinis förmåga att tala klarspråk lockar människor, poängterar Bengtsson.

– Men man måste förr eller senare upp till bevis. Det tror jag att också kommer att visa sig i Sannfinländarnas fall. Man måste visa att det finns någon reell politik som är trovärdig bakom alla dessa ord. Det är viktigt att massmedia också granskar om det är ytliga budskap som slängs fram. Det måste finnas en grund för det man säger. Men man måste kunna tala till folk så att folk lyssnar och lockas.

Äldre röstar på SDP

Finlands svenska socialdemokrater har in 100:e kongress i Ekenäs under veckoslutet. Bengtsson säger att Svenskfinland inte skiljer sig så mycket jämfört med landet i stort. Men stödet i Svenskfinland är mindre, eftersom många traditionellt röstar på SFP:

– Det är de äldre som röstar på SDP. Det är traditionellt stabila väljare som röstar på partiet val efter val, medan de yngre sviker. Det ser vi i de nationella siffrorna och vi ser det i de finlandssvenska siffrorna.

Feldt-Ranta blir ordförande

Maarit Feldt-Ranta Bild: Yle fsd

Under veckoslutet väljer FSD ny ordförande. Maarit Feldt-Ranta väljs med största sannolikhet. Hon har också tidigare varit ordförande för FSD.

– Då var ju hennes position inom SDP helt annorlunda. Hon byggde upp sin karriär via ordförandeskapet i FSD.

– Situationen är ju en helt annan i dag. Hon har en väldigt stark ställning inom SDP och har mycket kontakter. Vi sitt arbete som riksdagsledamot har hon också insyn och möjlighet att påverka. Så det är nu en helt annan politiker som kommer tillbaka som ordförande för FSD än vad man hade tidigare.

Bengtsson tycker att det i och för sig är ett tecken på att FSD känner sig hotade.

– Man vill ha en stark ordförande och en ordförande som kan locka nya medlemmar. Dessutom vill man ha någon med kontakter och erfarenhet. Det är klart att det är en styrka i det här läget. Om man känner sig hotade får man en väl etablerad ordförande.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland