Hoppa till huvudinnehåll

Tidsfristen löpte ut, förhandlingarna fortsätter

Luftfartsbranschen hos riksförlikningsmannen Bild: Lehtikuva inkomstförhandlingar

Trots att tidsfristen i den förbundsvisa avtalsförhandlingarna gick ut klockan 16 fortsätter förhandlingarna. Läget är öppet enbart för luftfartsbranschens del.

Centralorganisationerna väntar på förhandlingsresultat från både luftfartsbranschen.

Luftfartsbranschen sitter i förhandlingar hos riksförlikningsmannen. Finnair försöker komma överens med flygvärdinnorna, piloterna och service- och lastningsarbetstagarna. Också inom den mekansiska skogsindustrin har förhandlingarna varit tröga.

Inom akademikercentralen Akava har man kommit långt i förhandlingarna. Förhandlingarna fortsätter ändå när det gäller de högre tjänstemännen. Omkring 90 procent av arbetstagarna omfattas av det sysselsättnings- och tillväxtavtal som centralorganisationerna enades om i slutet av augusti.

För arbetsgivarnas organisation EK räcker den här täckningen för att man ska godkänna helhetsavtalet. En hållhake har EK trots allt. Bil- och transportfacket AKT måste godkänna avtalet. AKT har kommit överens med arbetsgivaren om sina egna avtal, men AKT kräver att luftfartsbranschen ska godkänna avtalet. I annat fall drar sig AKT ur.

Ordförandena för centralorganisationerna har fått fullmakter att underteckna det slutliga avtalet och de avvaktar nu och väntar på besked från de förhandlande parterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes