Hoppa till huvudinnehåll

Westö: Viljan att skriva starkare än lusten att ge upp

Helsingfors Bokmässa pågår för fullt - och samlar den litterära gräddan i vårt land och hyllar våra författare. Men vardagen för en författare är inte alltid precis en Bokmässa, eller en dans på rosor.

Om det skrev en av våra mest framgångsrika författare, Kjell Westö, häromdagen i Helsingin Sanomats litteraturbilaga.

Westös senaste roman Hägring 38 publicerades tidigare i höst, men först efter en lång och stundvis närapå outhärdlig process. I sin arbetsdagbok vittnar Westö om både mörker och motgångar under de tre år det tog honom att skriva boken.

"Det måste finnas motgångar"

- För att slutresultatet ska bli bra tror jag att det behöver vara lite trögt i portgången, det måste finnas motgångar. Det tror jag faktiskt, säger Westö.

Men roligt är det inte alla gånger, och många gånger har han tänkt lägga hela författarskapet på hyllan.

- O ja! Varje gång jag är klar med en bok är jag så trött, att de första intervjuerna tenderar få rubriken "Nu slutar jag skriva" eller "Jag drömmer om ett annat liv". Men det finns också dåliga perioder under arbetets gång då man fastnar totalt, man bara svär och springer med huvudet in i väggen som Kalle Anka och har lust att ge upp.

I Westös fall har ändå viljan att fortsätta skriva hittills varit starkare än frestelsen att ge upp.
- Och står man bara ut med de dåliga perioderna så får man sin belöning i helt fantastiska perioder av flow och skapandets lycka, som gör att man är absolut övertygad om att man har valt världens bästa yrke, säger han.

Men vad skulle då Kjell Westö göra om han inte hade författarskapet som yrke?

- Jag skulle kanske ha fortsatt vara skrivande journalist. Eller - eftersom jag älskar att röra på mig och vara i naturen - skulle jag kanske vara fiskeövervakare, haha.

Vill skriva en roman som utspelar sig i nutid

Men till läsarnas lättnad tänker Westö åtminstone inte just nu på att byta jobb. Nästa roman ligger redan i sin linda.

- Jag hoppas inom tre, fyra år kunna skriva en roman som skulle utspela sig i nutid. Det har jag inte gjort på tio år, så det känns jättespännande.
Men det är det jag vill göra.

Läs också