Hoppa till huvudinnehåll

"En av de största genom tiderna"

Vettel
Sebastian Vettel är oslagbar för tillfället. Vettel Bild: EPA/Harish Tyagi indiens grand prix

Sebastian Vettel kan klassas i en elitgrupp förare med namn som Schumacher, Senna och Fangio, tycker Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Han när inte ens nära trettiostrecket än men har redan samlat ihop fyra VM-pokaler. I år var det absolut inget snack om vem som skulle ta hem världsmästerskapet i formel 1. Sebastian Vettel lämnade alla andra på startstrecket.

– Det är bara tre förare före honom som har lyckats vinna titeln fyra gånger i rad. Alla erkänner hans storhet, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Med tre lopp i handen säkrade Vettel titeln. I de senaste sex loppen har tysken segrat varje gång.

– Han är helt överlägsen. Det här var hans tionde seger för säsongen

Af Petersens vet exakt villka ingredienser som gör Vettel till det F1-ess som han är.

– Kombinationen av Vettels talang och körskicklighet tillsammans med hans otroliga tekniska kunskaper gör honom fullständig oslagbar. Så hatar han också att förlora. Han är den sämsta förloraren jag någonsin sett.

Snabbare än Schumacher

Det är fortfarande en annan tysk som är den mest framgångsrika föraren genom alla tider. Vettel har fortfarande jobb att göra för att komma upp till Michael Schumachers sju titlar. Men det finns tid. Scumacher var 32 år gammal då han tog sin fjärde titel. Vetel var sex år snabbare.

– Det blir nog ett par titlar till innan han lägger av.

Snacket om att Vettel skulle vara den bästa genom tiderna vill inte af Petersens ge sig in på. Det är otroligt svårt att ranka den bästa föraren genom tiderna.

– Det kommer ofta tabeller där man försöker ranka förare. Det tycker jag är fel. Förhållandena är totalt olika. Då Fangio körde på femtiotalet är det som att köra en lastbil i jämförelse med dagens bilar.