Hoppa till huvudinnehåll

Carl Haglund ber om en förklaring av Försvarshögskolan

Carl Haglund (Arkivbild) Bild: Yle morgonettan

En forskningsrapport om Iran har tagits bort från Försvarshögskolans webbplats efter att Irans ambassadör menade att det mesta i rapporten är fel. En chef vid Försvarshögskolan tror ändå inte att det här stämmer och han ångrar nu beslutet - men texten läggs inte tillbaka ännu.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger till Helsingin Sanomat att han genast i morgon tänker be rektorn för Försvarshögskolan förklara varför den tagits bort.

- Gjort är gjort och nu ska artikeln kollas noggrant igen. Men jag tror inte att det kommer att hittas något felaktigt i den. Om vi hade fattat beslutet på nytt i dag så skulle det nog ha blivit annorlunda, säger Torsti Sirén, chef för Försvarshögskolans strategiska institution till Yle Nyheter.

Sirén syftar på att Försvarshögskolan fått utstå en hel del dålig PR efter beslutet och också beskyllningar om censur.

- Men det är inte frågan om censur, menar Sirén.

Alan Salehzadehs raport om läget i Iran
Alan Salehzadehs rapport om läget i Iran. Alan Salehzadehs raport om läget i Iran Bild: Alan Salehzadehs blogg salehzadeh

"Färgad rapport"

Det var i fredags som Irans ambassadör Seyed Rasoul Mousavi besökte Strategiska institutionen och han kritiserade då forskaren Alan Salehzadehs forskningsartikel om Irans utrikes- och inrikespolitik i vilken han bland annat berättar om Irans kärnkraftsprogram samt kvinnors och minoriteters ställning. Enligt ambassadören är artikeln inte objektivt skriven.

- Allt jag skrev bygger på andra källor. Jag har inte hittat på något, säger forskaren Salehzadeh som är förvånad över att texten plockades bort och att det gjordes så kort tid efter ambassadörens besök.

Enligt Salehzadeh informerade Försvarshögskolan honom om att hans artikel om Iran hade tagits bort från webbplatsen på grund av ett tekniskt fel. Det visade sig ändå inte stämma.

- Jag vet inte hur det kommer sig att han fått en sådan information, kommenterar Sirén.

Gemensamt beslut, men när då?

På sin Facebook-sida skriver Sirén att hans ”händer är bundna”, vilket kan betyda att någon högre upp i hierarkin har gett order om att texten ska bort från nätet. Det förnekar han ändå i vår intervju.

- Det är ett beslut vi på Försvarshögskolan har fattat tillsammans och i samförstånd.

Forskningschef Hannu Kari menar till skillnad från chefen för Strategiska institutionen att rapporten togs bort redan dagen innan Irans ambassadör kom på besök - och Kari menar att det var han själv som föreslog det här för förvaltningschef Aulis Minkkinen. Torsti Sirén säger ändå att det bara är han själv, rektorn Veijo Taipalus och forskningschef Hannu Kari som har fattat beslutet och att det gjorts efter mötet med ambassadören.

Sirén betonar att rapporten fortfarande finns tillgänglig på andra ställen på nätet.

- Det är bara på Försvarshögskolans webbplats som den saknas för tillfället. Jag länkar fortfarande till den till exempel på min egen Facebook-sida, säger han.

Läs också