Hoppa till huvudinnehåll

Dags för Halloween - allt fler vill spöka ut sig

Gummimasker går åt till Halloween. Bild: Yle/Marie Söderman apmask

Det är fredag och lunchtid men i den lilla maskeradbutiken i Åbo är det redan lång kö till kassan.

Emilia Räsänen säljer maskeradprylar. Bild: Yle/Marie Söderman expedit,Åbo

Det köps masker, vampyrtänder, lysande diadem och lösögonfransar då många satsar stort inför Halloween. Butiken har för tillfället förlängd öppettid för att hinna betjäna alla kunder.

- Den finländska hösten är lång och mörk och allt fler vill pigga upp den med en rolig fest! Många älskar Halloween, säger expediten Emilia Räsänen.

Får det vara en ansiktsmask: Frederik, "Tuksu" eller Matti? Bild: Yle/Marie Söderman tuksu

Halloweenfirandet blir dessutom allt mer amerikanskt, säger Räsänen. Man satsar mycket på sin utstyrsel och följer trender. Just nu vill många klä ut sig till zombie, skaffar kontaktlinser i varierande mönster eller köper avancerat teatersmink.

När det gäller maskeradprylar föredrar många att köpa dem över disk.

- Folk letar fram det de vill ha via nätet, sen kommer de till butiken för att titta närmare på sakerna och handlar här, säger Räsänen.

En av kunderna är 19-åriga Laura Kolehmainen. Hon är bjuden på Halloweenfest och tänkte i år satsa mer än vanligt på sin utstyrsel.


- Jag kollade in en ängladräkt och en djävulsdräkt, men min storlek hade redan gått åt så nu får jag hitta på nåt annat.

- Totalt är jag beredd att lägga ut 40 euro, men många av mina vänner satsar betydligt mer, säger Kolehmainen.

Vilken dag ska man egentligen ordna Halloweenfesten?

- I USA firar man ju Halloween sista oktober. Här firar vi både då eller på Alla helgons dag och för mig passar förstås båda, säger Räsänen.