Hoppa till huvudinnehåll

Egyptiska aktivister: Vi var naiva

Det är för snart tre år sedan som aktivisten Ahmed Geneid som är bosatt i Finland demonstrerade utanför den egyptiska ambassaden i Helsingfors. Han minns glädjen och förväntningarna.

– Då hade vi stora förhoppningar. Revolutionen hade börjat och den skulle hämta med sig allt gott åt Egypten och landet skulle utvecklas mot en demokrati.

Ahmed Geneid står och blickar ut över samma ställe i Brunnsparken där han var med och ordnade en demonstration i slutet av januari 2011.

– Kanske vi var lite naiva. Det blev ju inte så bra, säger han och småler.

Demokratin blev lidande

Mycket gick fel och Egypten är nästan tillbaka i ruta ett igen. Med facit på hand var det fel att välja muslimska brödraskapets Mohammad Mursi till president. Men ett ännu större problem var att Mursi avsattes i en statskupp av militären och folket, säger professor Hannu Juusola vid Helsingfors Universitet.

– Det har tärt på demokratins legitimitet. Varför tvingade inte armén Mursi att ordna nyval? Då skulle muslimska brödraskapet ha förlorat. Nu fick de i stället axla rollen som martyrer.

– Det var inte riktigt genomtänkt, säger Juusola. – Det största problemet är att man hade velat få islamisterna att lägga ner vapen och engagera sig i politiken.

– Islamisterna säger att de blev lurade. Demokratin gällde inte dem.

Nya oroligheter att vänta

När rättegångarna inleds mot det muslimska brödraskapet den här veckan kommer starka känslor att komma upp till ytan igen. Flera demonstrationer och en ny våg av oroligheter är att vänta.

Ungefär 2 000 medlemmar av det muslimska brödraskapet sitter fängslade. De anklagas för allt mellan korruption och mord på demonstranter.

Den 4 november kommer president Mursis tur. Och straffen väntas bli hårda. En del kan till och med vänta dödsstraff.

– Allt tyder på att det blir hårda tag mot dem. Inga milda domar är att vänta.

Nyval ska ordnas i början av nästa år och många undrar om arméchefen Abdel Fattah al-Sisis kommer att ställa upp. Juusola tror att han kommer att välja att styra landet via en politiker.

– Det är fördelaktigare för dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes