Hoppa till huvudinnehåll

En enda jävla pina

Benjamin flyttar - igen. Under hans 23-åriga liv är lägenheten i Botby gård hans tjugofjärde. Dysfunktionell uppväxt, narkotikamissbruk, depressioner, psykvård.

Benjamin har sett livets skuggsida och kämpar för att hålla sig i ljuset. Han skriver dikter. Bearbetar. "Jag får inte klaga, det är ju värre i Afrika."

- Min familj har varit fattig sedan jag föddes, säger Benjamin, riktigt fattig. Vi har fått mycket hjälp. Mathjälp och församlingen har hjälpt. Det är inte alls roligt. Inget romantiserat om att "hålla ihop i nöd och lust". Det är en enda jävla pina. Jag minns en gång hur kompisarna gjorde narr av mig när jag istället för godis köpte bröd för veckopengen.

Nykter gulisintagning

På gulnäbbsintagningen är han utklädd till The Joker. Sminkad och klädd i svart kostym inleder han den traditionsenliga inkilningsfesten. Kompisarna dricker, klär av sig till kalsongerna och badar i fontäner. Benjamin behöver inte fejka sitt smajl. Han trivs - och håller sig nykter.

- Det känns som jag börjar få en plats där jag hör hemma, som är bra och vettig för mig. Som andra tycker är bra för mig och som samhället tycker är ok.

Ett halvår tidigare var situationen en helt annan.

- Jag kände mig som en parasit som bara ligger och spyr. Som inte gör någonting vettigt någonstans. Som bara är glad några gånger i månaden, de gånger då jag har råd att köpa knark.

Morgonen efter gulisintagningen börjar bra. Ingen baksmälla så långt ögat når. Smällen kommer istället från annat håll. När han ringer till socialen får han besked omatt han inte kommer att få pengar. Benjamin har räknat med att få retroaktivt bostadsbidrag, men enligt socialen räknas den lägenhet på 5 kvadratmeter han bodde i som härbärge, inte som bostad.

Tankar om droger jagar

Frustrationen stiger. Benjamin måste betala hyran med sitt rehabiliteringsstöd. En snabb överslagsräkning visar att han har 90-150 euro att leva på i månaden. Han börjar tvivla på att han får den hjälp han behöver. Han känner sig svag i sin nykterhet.

- En del av mig vill bara knarka. Jag har en känsla av likgiltighet och hopplöshet. Jag funderar rätt mycket på droger. Jag kommer inte att få ett återfall, men så länge jag matar mina tankar med droger blir det värre. Speciellt funderar jag på Subutex.

Han försöker bita ihop, måste klara sig. På något sätt. Med sju euro på kontot och elva dagar tills han får mera pengar pyr ilskan och ironin upp till ytan.

- Det går bra nu, jag har inte råd att äta skolmat eller någonting.

Ett ljus i mörkret är att han till slut blir beviljad matpeng. Mot en lapp från socialen får han köpa mat för en viss summa.

- Det är otroligt förnedrande, men vad fan kan man. Benjamin och hans tragikomiska, nyktra liv. När jag inte knarkar, hjälper socialen mig som minst.

Vill hjälpa andra i framtiden

Benjamin kämpar vidare. Erfarenheter från ett liv i fattigdom och knarkdimma vill han vända till något positivt. I framtiden vill han hjälpa andra i samma situation.

- Om fem år hoppas jag vara nybliven magister och att jag får jobb på en a-klinik. Jag gör gärna beslut om betalningsförbindelser och andra större beslut om vad man skall sätta pengar på.

Andra förhoppningar är att nå ut med de dikter han skrivit - och att träffa en partner.

- Det skulle nog vara nånting det, om man skulle vara så anständig att någon ville vara med en. Mest av allt drömmer jag ändå om att hållas frisk psykiskt och att jag slipper använda droger, att jag helt enkelt kommer få ett anständigt liv där jag kommer göra någon slags förändring för någon.

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet
Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?
En enda jävla pina


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle / Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.