Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad bantar vården

parkeringsplats för rörelsehindrade
Arkivbild parkeringsplats för rörelsehindrade Bild: Yle/Maria Wasström rörelseförhindrad

Vårdutgifterna måste bantas hårdare. Det beskedet får social- och hälsovårdsnämnden av stadsstyrelsen i Jakobstad. Nämnden får nu budgetförslaget tillbaka med uppdraget att hitta fler sparobjekt.

Stadsstyrelsen är missnöjd med att budgetförslaget går över kommunernas ramar med 2,1 miljoner euro. Från nämnden motiverar man förslaget med att ytterligare nedskärningar innebär att man gör en orealistisk budget. Ska man ner till kommunernas sparkrav innebär det enligt nämnden att alla icke subjektiva rättigheter skalas bort.

Ett av de största bekymren har varit att utgifterna för köptjänster ökar kraftigt. Det gäller för handikappomsorgen och barnskyddet, men också utgifterna för städtjänster, vårdförnödenheter och läkemedel ökar mer än de budgetramar kommunerna satt upp.

500 euro

I ekonomiskt strama tider blir till och med små summor föremål för diskussion. Stadsstyrelsen diskuterade 500 euro som Handikapprådet hade önskat i tilläggslag. Summan behövs för sammanträdesarvode och att sända en person till riksomfattande handikapprådsdagar.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson föreslog avslag, men stadsstyrelsen beslöt enhälligt bevilja summan.

Däremot har stadsstyrelsen beslutat dra åt svångremmen när det gäller årets budgetmangling. Tidigare år har man åkt på resa och bland annat besökt Hanaholmens kulturcentrum och Härmä rehab och ätit middag i samband med budgetarbetet. Men i år hålls budgetmötet i Jakobstad, och utan middag. Stadsstyrelsen vill föregå med gott exempel i strama tider.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten