Hoppa till huvudinnehåll

Ministeriet kan tvinga Esbo att utreda stor - Helsingfors

Pia Kauma, gruppordförande för Samlingspartiet i Esbo.
Esbopolitikern och riksdagsledamoten Pia Kauma från Samlingspartiet hoppas att Centern sätter stopp för kommunfusionen. Pia Kauma, gruppordförande för Samlingspartiet i Esbo. Bild: YLE/Christoffer Gröhn pia kauma

Esbos beslut att i går måndag inte gå med i en utredning om ett stor-Helsingfors med nio kommuner kan sakna betydelse. Det här uppger man vid Finansministeriet. Överdirektör Päivi Laajala säger att kommuner kan tvingas till en utredning. Esbopolitikern och riksdagsledamoten Pia Kauma (Saml) hoppas nu att oppositionspartiet Centern sätter stopp för kommunfusionen.

- Enligt lagen kan Finansministeriet gå emot kommunens vilja och tvinga kommunen att delta i en utredning om ministeriet ser det som ändamålsenligt, säger överdirektör Päivi Laajala till Yle Huvudstadsregionen.

Finansministeriet kan alltså tvinga Esbo att utreda ett stor-Helsingfors?
- Jo, det kan man säga. Vi har till exempel i Joensuutrakten och i Vasatrakten tagit med kommuner i en kommunfusionsutredning som har sagt nej till att delta i utredningen. Det är ändå skäl att påminna om att det inte finns något tvång till kommunsammanslagningar i lagen förutom när det gäller kriskommuner, säger Laajala.

Esbosamlingspartist i riksdagen hoppas på Centern

I Esbo har politikerna fått nog och det har nu gått så långt att politiker i Samlingspartiet hoppas att Centern ska sätta stopp för utredningskarusellen.

- Vi behöver nu en bred parlamentarisk behandling där oppositionen tas med. Speciellt viktigt är det att ta med Centern, som har makt i kommunerna runt om i landet. Utan Centern kan vi inte göra någonting alls, säger Pia Kauma (Saml) till Yle Huvudstadsregionen. Kauma sitter i riksdagen och representerar det största regeringspartiet. Hon är också gruppordförande för Samlingspartiet i Esbofullmäktige.

Men är inte det här lite märkligt då du sitter i riksdagen och representerar det största regeringspartiet?
- Jo, men jag är så trött på sättet som det här görs på. Nu behövs en förändring. Jag tror att en parlamentarisk beredning förändrar slutresultatet. Men regeringen måste komma emot. Nu säger man bara att oppositionen kan komma med om man fogar sig till det som regeringen redan har fattat beslut om, säger Kauma.

Kauma kallar kommunreformen för en flopp och att det hela har skötts mycket dåligt.

- Det har bara förargat förtroendevalda och tjänstemän. Ministeriet borde nu lita på att kommunerna själva vet med vilka kommuner det lönar sig att göra en fusion. Nu borde regeringen ha is i hatten. Det hela ser nu ut att allvarligt gå åt skogen, säger Kauma.

Varför tror du då att det finns ett så stort tryck på att Esbo är med i en utredning om ett stor-Helsingfors?
- Det är maktpolitik från Helsingfors sida. Önskemålet kommer från riksdagsledamöter och ministrar från Helsingfors.

Kauma ser inget behov av en jättekommun som stor-Helsingfors och säger att enbart lönekostnaderna i och med anställningsskyddet på fem år skulle ligga på 100 miljoner euro. Stadsstyrelsen i Esbo sade i går enhälligt nej till att delta i en utredning.

"Alla nio kommuner ska vara med i en utredning"

Regeringen beslöt i slutet av augusti att tvångsfusioner kan bli aktuella i stora städer, men inte i huvudstadsregionen där man kan gå in för en metropolförvaltning. Men vid sidan av metropolförvaltningen vill Finansministeriet att kommunerna i huvudstadsregionen utreder en fusion. De nio kommuner som berörs av det här kravet är Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt, Kervo, Sibbo, Tusby och Vichtis.

Esbo har fattat beslut om att utreda en samgång med Kyrkslätt, Grankulla och Vichtis men det räcker inte för Finansministeriet.

- Det är bra att kommunerna själva gör utredningar och de får de göra. Men eftersom Helsingfors och Vanda inte har någon utredningspartner måste en utredning om ett stor-Helsingfors göras, säger Laajala.

Men kan då en utredning om ett stor-Helsingfors göras utan Esbo och andra kommuner som inte vill vara med?
- Utgångspunkten är att alla nio kommuner är med. Och de nio kommuner som fick en begäran om utredning anses vara ett bra utredningsområde. Men nu väntar vi på kommunernas utlåtanden och funderar vidare, säger Laajala.

Pia Kauma tror ändå att Esbo om tio år fortfarande är en självständig stad.

- Esbo är självständigt om tio år, men mer skuldsatt än nu. Staden är också större i och med att någon av de kommunfusionsutredningar som nu görs har lett till en fusion. Men Esbo sammanslås aldrig med Helsingfors. Till det behövs en lag om tvångsfusioner och det skulle aldrig gå igenom i riksdagen, säger Kauma.

Läs också:
Nu utreds fusion av nio kommuner i huvudstadsregionen
Politiker: Kommunfusioner inte uteslutna i huvudstadsregionen
Regeringen vill ha metropolförvaltning - Pajunen besviken

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen