Hoppa till huvudinnehåll

Nya avslöjanden i bärplockarhärvan

För ett par veckor sedan blev ett femtiotal thailändska bärplockare som gjort polisanmälan och sagt sig vara offer för människohandel hemskickade till Thailand utan att ha blivit förhörda av polisen i Kajanaland.

Förvånande nog skrev bärplockarnas advokat Ville Hoikkala sedan på sin blogg på Uusi Suomis webbportal att han ansåg det vara ett riktigt beslut av häradsåklagaren i Uleåborg, Ilpo Lehto, att inte väcka åtal mot bärföretagaren Kari Jansa.

Ville Hoikkala
Ville Hoikkala. Ville Hoikkala Bild: Yle/Barbro Björkfelt ville hoikkala

Jag blev så förvånad över att läsa detta att jag kontaktade Ville Hoikkala för en intervju. Jag ville höra vad han menade med det.

- Vi sade aldrig att bärföretagaren Kari Jansa skulle ha gjort sig skyldig till människohandel eller brott. Det är möjligt att också han har blivit lurad. Men det som verkligen är intressant, och som jag inte tidigare velat avslöja, är att bärplockarnas thailändska agent var på besök i Finland samtidigt som plockarna var här, och det visste polisen i Kajanaland.

- Jag har själv personligen berättat det för dem. Trots det valde polisen att inte förhöra agenten och inte heller någon av bärplockarna. Det visar att polisen inte har intresse av att utreda människohandelsfrågor. Nu är det för sent. Agenterna har åkt hem och kommer knappast tillbaka. Vi fortsätter att utreda fallet, men det är verkligen synd att polisen inte tog tillfället att höra de thailändska agenterna, som säkert sitter inne med värdefull information, säger Hoikkala.

Ville Hoikkala riktar också en känga mot Inrikesministeriet som gjort en stor kampanj förra året vars budskap var att myndigheterna tar människohandel på allvar.

–Men det stämmer ju inte, menar han.

Läs Magnus Swanljungs kolumn om bärplockarhärvan här.

Barbro Björkfelt är dokumentärregissör på Yle Fem. Hennes Seportage om människohandel Du vill inte veta sänds torsdagen den 14.11 kl 21 på Yle Fem.