Hoppa till huvudinnehåll

Vinterbadarna väntar på kylan

Tapio Osala tar sig ett dopp i +6 gradigt vatten
Tapio Osala tar sig ett dopp i +6 gradigt vatten Bild: Yle/ Malin Hulkki tapio osala

Det är många som hittat vinterbadandets tjusning. I Vasa har man omkring 1000 medlemmar i vinterbadsföreningen Pingvinerna. Tapio Osala är ordförande för föreningen och han tillsammans med de andra vinterbadarna väntar ivrigt på kallare väder och vatten.

- Vi väntar att det skulle bli riktig vinter och is i havet. Men när vattentemperaturen sjunker under 10 grader så får man nog den fina upplevelsen ändå fast det inte är riktig vinter, säger Tapio Osala.

Vattnet utanför Pingvinernas bastu är för tillfället omkring +5 grader, det vill säga ungefär den samma som i luften. På vintern, då man har vak att simma i, är temperaturen på vattnet bara omkring + 0,5 grader. Säsongen för vinterbadandet inleds på allvar i november. Enligt Tapio Osala ger ett dopp en av de underbaraste känslor man kan tänka sig.

- Man får nästan en eufori. Det är som man skulle ha tagit en riktigt hård länk och efter det i bastu. Man får en underbar känsla utan att behöva ta dendär tio kilometers länken, säger Osala.

Många fysiska verkningar

Vinterbad uppges minska stressen, pigga upp kroppen och humöret och förbättra blodcirkulationen och förmågan att uthärda kyla. Det här baserar sig på vinterbadarnas egna upplevelser av det kalla vattnet. Också reumatiker tycker sig ha nytta av vinterbad eftersom värken lindrats. Tapio Osala håller med.

Tapio Osala och Outi Nejman är intresserade av vinterbad
Tapio Osala och Outi Nejman Tapio Osala och Outi Nejman är intresserade av vinterbad Bild: Yle/ Malin Hulkki outi nejman

- Ibland tänker jag att nu börjar jag få nackspärr, men efter badandet är det borta. Badandet slappnar av musklerna så jag behöver inte använda muskelrelaxerande, säger Osala.

Förutom att vinterbadandet är fysiskt skönt påpekar Tapio Osala också att det är socialt trevligt. Själv badar han 3-4 gånger i veckan och ofta är det samma gemytliga gäng han då träffar och det blir en viss gemenskap konstaterar han.

- Man blir vänner och bekanta, säger Osala.

Stort intresse för vinterbad

Föreningen Pingvinerna i Vasa har nu omkring 1000 medlemmar och Outi Nejman som nyligen flyttat till Vasa efter många tiotals år i USA vid Stilla havet har bestämt sig för att pröva sig på vinterbad.

- Det blir intressant och också ett sätt att vänja sig vid den finska vintern, säger Outi Nejman.

Outi Nejman har egentligen inga förväntningar på det första doppet. Hon vill gå i med öppet sinne.

Vinterbad praktiseras förutom hos oss också i Ryssland, Kina, Nordamerika och förstås i de övriga nordiska länderna.

- Om man vill visa någonting tokigt om Finland i till exempel USA så visar man troligen bilder av finnar som springer i isen, säger Outi Nejman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten