Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?

Benjamin har börjat studera socialt arbete på Soc & kom. Alla är snälla och trevliga och han trivs med studierna. Men att vara runt människor är för honom någonting ovant och ställer stora krav.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.


- Jag har svårt att förstå vissa saker, säger Benjamin. Berättar jag för mycket om mig själv, berättar jag för lite? Borde jag i större utsträckning fråga folk hur de mår? Jag har ingen jävla aning.

På grund av depressioner och självmordsförsök har Benjamin varit inne på Roparnäs mentalsjukhus sex gånger. Så ofta och länge att han nu känner hur tiden på olika institutioner påverkar hans sociala liv.

- Jag kan inte längre röra mig ordentligt. I går skulle jag hämta ett studieintyg och blev stående i dörren tills hon kopierat klart, för på Roparnäs får man inte gå in i rummet när dom ger mediciner. Min kropp rör sig som om jag var inne på en institution. Men jag antar att allt kommer med tiden.

Under de första dagarna på Soc & kom får Benjamin gott om social träning. Föreläsningar, fester och karaokekvällar avlöser varandra. Det är tungt, men han vill inte stanna hemma på soffan. Efter alla behandlingar, mediciner, elchocker och det tunga helvete som gjorde att han redan i 20-årsåldern blev förtidspensionerad, vill han nu göra allt för att verkligen bli en del av ett sammanhang, ett samhälle.

- Jag hade tidigare inget värde. Hjälp gavs, men jag har aldrig tagit vara på det. Jag har aldrig förstått att det är fel på mig. Jag har trott att det varit något kemiskt fel på mig, men det har varit fel på hur jag tänkt och agerat och lett till att jag lidit mest av alla. Många runt mig har också lidit, vilket gjort att jag blivit ensam. Ensamheten blev den enda vännen, att vara runt andra människor har blivit konstigt. Så är det att vara marginaliserad i Benjamins värld. Du har inget sammanhang, ingen gemenskap. Du är ensam med en dator. Inte undra på att folk till slut börjar knarka.

När de destruktiva känslorna tränger på får Benjamin hjälp av bra musik. Energin under en konsert med ett black metal-band hjälper honom att fokusera på rätt saker.

- Jag är inte satanist, jag tror inte på djävulen. Jag går enbart på konsert för att få utlopp för mina destruktiva sidor, i stället för att skada mig själv. Det är ett jättebra sätt för mig.

Tvära kast i livet

Den ena dagen på satanistkonsert, följande i kyrkan. För en vecka sedan på behandlingshem, den här i skolbänken. Benjamins liv är fullt av tvära kast. När släkten samlas på ett konfirmationskalas och pappan till den konfirmerade håller ett vackert tal, kan Benjamin inte låta bli att tänka på sin egen pappa.

- När jag var 17 och försökte ta självmord, ringde han och sa att han skickar 50 euro så att jag kan göra det ordentligt. Han skojade, men det är kanske inte sånt man säger. När jag första gången prövade amfetamin sa han att jag skall pröva ha sex på det, att det räddat honom från hans alkoholism många gånger. Nackdelen är dock att det kan bli lite dyrt.

Benjamin har gått en tung väg och med hjälp av behandlingar och en stark vilja blivit drogfri. Han har inlett ett nytt liv med studier i Helsingfors och träffat nya vänner. Han trivs bra, men fortfarande får han kämpa hårt. Mycket hårt.

- I morse hade jag ett hemskt amfetaminsug. Ho-ho! Såklart köpte jag ingenting. Det var ett tag sedan jag senast kände sug. Men jag hanterade det bra, det gjorde jag. Nu måste jag sova. I morgon är en stressig dag. Det är gulissitz och vi ska ha kostym och grejer. Vi ses då.

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet
Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?
En enda jävla pina

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.

Nyligen publicerat - Unga. Nu!

 • Gemenskap och engagemang på Höstdagarna

  Kristen gemenskap och vilja till engagemang

  Höstdagarna samlade hundratals ungdomar från hela Svenskfinland. Stark känsla av gemenskap och vilja till engagemang präglade dagarna i Toijala.

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En andra pubertet

  Adam har bytt kön. Han får extra testosteron och har opererat bort brösten. För tillfället funderar han på om han ska göra ytterligare operationer och reser därför till Helsingfors för ett besök på transpolikliniken. Men allt går inte som han tänkt sig.

 • Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?

  Benjamin har börjat studera socialt arbete på Soc & kom. Det känns bra, men ställer också stora krav. Efter alla år som narkoman och flera isolerade vistelser på mentalsjukhus är det här med att vara bland folk någonting nytt och ovant. Hur ska man egentligen bete sig?

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Paula, del 3 - Äntligen ett ja

  Paula är arbetssökande och har hört arbetsgivare efter arbetsgivare säga nej. Nu får hon äntligen beskedet hon väntat på, men snabbt byts glädjen mot oro.

 • Adam, del 3 - Född i fel kropp

  Adam är och har alltid varit transsexuell – även innan han kände till begreppet. Under årens lopp har han fått ta del av en rad olilka fördomar om kön, fördomar som han gärna vill krossa.

 • Sanna, del 3 - Inga pengar till hyran

  Sanna har för tre månader sedan flyttat ihop med sin pojkvän. Att ha ett eget hem känns bra, men det ställer också stora krav - inte minst ekonomiska.

 • Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet

  Benjamins nya liv börjar nu. - Nu är jag inte längre marginaliserad, säger han. Idag börjar jag studera. Nattsömnen har blivit störd av högljudda grannar och nervositeten stiger för varje steg mot skoldörren.