Hoppa till huvudinnehåll

Fullsatt när Jakobstad diskuterade torghuset

Torgmötet hölls i campusets Rotunda. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist torgmöte

Jakobstad har inte råd att fortsätta käbbla om torghuset. Det var beskedet från handeln när Jakobstadsborna samlades till torgmöte i kväll (onsdag).

En del invånare tyckte ändå att det viktiga inte är att byggfirman och handeln får som de vill, utan att byggnaden passar in i stadsbilden.

De som driver på projektet poängterade å sin sida att ett snabbt beslut kan vara det enda som hindrar att ännu mer köpkraft lämnar Jakobstad.

- I något skede stängs dörrarna och den sista kunden går ut. Nu hoppas jag på ett snabbt beslut så vi kan vända trenden, säger Peter Granholm från Citygruppen.

Granholm säger att det egentligen inte finns något som lockar kunderna till centrum i dag.

- Centrum har gått bakåt alltför länge. Ett ältande tills alla är nöjda leder förmodligen till att inget sker, säger han.

Kunderna kommer tillbaka?

Peter Tanzer har jobbat som konsult för byggfirman Mäenpää som vill bygga köpcentret. Han säger att det är enkelt att få tillbaka kunderna som i dag väljer att handla i Karleby.

- I dag har vi ett flöde till Karleby. Helt i onödan tycker jag.

Tanzer menar att om varumärkena kommer till Jakobstad så är saken klar. Då kommer också konsumenterna tillbaka.

- Då har vi stoppat utflödet till Karleby. Det är så enkelt. Det är bara politiker, tjänstemän och dumma konsulter som inte klarar av det här. Men lyssna på konsumenterna så löser det sig, säger Tanzer.

Han säger att köpcentret är fyllt, men att företagen inte kommer att vänta hur länge som helst.
- Vi har ju kontrakt med H&M, vi har kontrakt med Cubus. Men en del av företagen har redan väntat ett par år och är besvikna.

Delade åsikter i publiken

Många verkar hålla med om att det är viktigt att torghuset blir av. Däremot är frågan om hur byggnaden ska se ut fortfarande olöst.
- Jag tycker de ska lyssna på Museiverket och se till att kulturen bevaras. Handelns intresse är inte det viktigaste, säger en kvinna.

Andra tycker att det viktigaste är att få ett snabbt besked.

- Handeln är viktig i dag. Allmänna åsikten var ju att handeln håller på att dö ut. Så det här är viktigt för att få trenden att svänga, säger en åhörare.

Läs också