Hoppa till huvudinnehåll

Mångsidighet ny trend bland småföretagare

Kim Hautaviita
Kim Hautaviita Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kim hautaviita

I dag ser vi en trend med små företag som erbjuder ett bredare utbud av kompletterande tjänster. Åtminstone i Kristinestad har man märkt att det är den typen av nya företag som dyker upp snarare än traditionella hantverkare. En stor trend är exempelvis företag inom hälsa och wellness.

Angelique Irjala
Angelique Irjala Angelique Irjala Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik angelique irjala

- De är utbildade massörer, men erbjuder ett helhetspaket, allt från kostråd, personlig träning, hela paketet. Det är inte bara det att du går och blir masserad utan det är något annat också, säger Angelique Irjala som är näringslivsbolagets tillförordnade vd.

Kim Hautaviita på Old Steels gym i Kristinestad ser fördelar med en bredare verksamhet.

- Det är ett litet gym. VI har gruppträningar med kettlebell och fria vikter, personlig träning, kostråd, träning med hemprogram, massage. I varje fall i gym tror jag det är bra att ha olika nischer som man går in för. Det är modernt med någon sak en viss tid och sedan kommer det något nytt igen, säger Hautaviita.

Riktar sig till seniorer och fullbokade

NiLa Solutions är ett nygrundat företag i Kristinestad som nappade på trenden. Syskonparet Lasse och Laura Niemelä slog ihop sin kompetens och erbjuder IT-service och Fastighetsskötsel.

Systern Laura står för datakunskapen, gör installationer och kan ordna skolningar, och brodern Lasse monterar ihop möbler och utför tyngre gårdsarbeten. De riktar sig främst till seniorer, men även andra.

- Vi vet ju att människor i dag är ganska stressade. Vi bokar våra liv ganska fulla med allt möjligt. Så är det ganska skönt att ha någon annan som sköta småsysslor åt en. Man ser att det är värt den där tiden man köper, säger Angelique Irjala.

Läs också