Hoppa till huvudinnehåll

Unga britter: Muslimer går inte att lita på

Beslöjade kvinnor i stadsdelen Whitechapel i östra London Bild: EPA/LINDSEY PARNABY whitechapel

I Storbritannien har många av de britter som växte upp efter 9/11 en negativ bild av muslimer, visar en ny undersökning av BBC. En av fyra anser att muslimer inte går att lita på.

Muslimer i Storbritannien

  • Det bor omkring 1,6 miljoner muslimer i Storbritannien.
  • Största delen av landets muslimer bor i London och Birmingham.
  • Omkring 40 procent av landets muslimer är under 24 år.
  • Hälften av alla muslimer i Storbritannien är födda i landet.
  • Fattigdom är fortfarande utbredd inom folkgruppen. Män med ursprung in Pakistan och Bangladesh tjänar omkring 150 pund mindre per vecka än vita britter.
  • En stor del av landets muslimer bor i fattiga innerstäder i Storbritanniens forna industristäder.

Men trots undersökningen har toleransen vunnit en färsk seger. Två av extremhögerorganisationen English Defence Leagues ledare har avgått och varnar nu för högerextremism i landet. Men enligt brittiska muslimer finns det fortfarande mycket jobb kvar att göra för att öka förståelsen mellan de olika folkgrupperna.

"Folk vet inte tillräckligt mycket om muslimer"

Whitechapel i östra London är ett område som har en stor muslimsk befolkning. Där finns en av landets största och äldsta moskéer och en livlig marknad som säljer allt från elektronik till färgglada huvudsjalar och vackra smycken. I området bor Anisa Khatun och Nadia Ahmed som kommit till marknaden för att shoppa. De har reagerat på BBCs undersökning.

- Det handlar om kunskap. Folk vet inte tillräckligt mycket om muslimer. Det de vet har de lärt sig via media eller hört av sina vänner. Om folk tog sig tid att lära sig mer om islam, att prata med sina grannar så skulle de kanske bli mer öppensinnade, säger Anisa Khatun

Enligt henne är Whitechapel en vänlig stadsdel där det finns förståelse mellan de olika folkgrupperna, trots att de flesta håller sig inom den egna gruppen.

- Men ibland stirrar folk på dig och viskar något, säger Anisa Khatun som bär en niqab (en full ansiktsslöja).

Attacker mot kvinnor i niqab

En stor fråga för Anisa Khatun och Nadia Ahmed är rätten att bära niqab. Den liberaldemokratiska ministern Jeremy Browne har nyligen föreslagit att slöjan borde förbjudas på gatan. Brittiska politiker har också diskuterat om en full slöja borde förbjudas på sjukhus och inom statliga organisationer.

- Hur många ser du omkring dig som bär en niqab, frågar Anisa Khatun.

- Vi är inte särskilt många och vi är helt ofarliga, men en del av oss känner sig hotade på gatan och vågar inte gå ut längre.

Under de senaste månaderna har brittiska medier rapporterat om flera attacker mot kvinnor i niqab. Bland annat attackerades en fjortonåring i september av en man som försökte slita av hennes slöja.

Om man skrapar på ytan märks också spänningarna mellan folkgrupper i Whitechapel.

- Problemet är att de håller sig för sig själva. Då judarna flyttade hit så umgicks de med andra britter, men det gör inte muslimerna, säger Gina Smith som inte vill ställa upp på bild.

Baserar sina åsikter på hur muslimer representeras i media

Det immigrationsfientliga partiet Ukip har också uttalat sig om BBC:s undersökning. Enligt dem fungerar inte mångkulturalismen i Storbritannien. Ukip vill inte uttala sig om särskilda folkgrupper, men menar att alla som flyttar till Storbritannien borde anpassa sig till landets språk och kultur.

Enligt BBC:s undersökning ville 28 procent av de som tillfrågades att den muslimska befolkningen i Storbritannien skulle minska, omkring 44 procent ansåg att muslimer inte har samma värderingar som resten av britterna och 27 procent uppgav att muslimer inte är pålitliga. Samtidigt uppgav 23 procent att de baserar sina åsikter på hur muslimer representeras i media. Tusen britter mellan 18 och 24 intervjuades.

- Jag blev inte särskilt överraskad då jag såg undersökningen, säger Talha Ahmad vid the Muslim Council of Britain.

- Vi ser ofta liknande sensationella nyheter. Det som överraskade mig var att det var BBC som låg bakom undersökningen.

Enligt honom är siffrorna oroväckande, men förståeliga.

- Visst är det frågan om en ganska stor del av landets unga britter som anser att muslimer inte går att lita på. Men om vi tittar på hur muslimer porträtterats i media under de senaste åren, så är det oftast frågan om negativ rapportering.

Positivt inställda till muslimer

Trots det säger Talha Ahmad att många britter är positivt inställda till de muslimer de träffar i vardagen. Enligt honom är det upp till landets politiker, media och muslimerna själva att skapa mer förståelse mellan landets olika folkgrupper. Enligt honom vill de flesta muslimer integreras och delta i det brittiska samhället.

- Det stämmer inte att vi håller oss för oss själva. Visst är det sant att muslimer samlas i vissa områden, men det är inte deras eget val. De flesta har inte råd eller möjlighet att flytta.

Och toleransen har vunnit en färsk seger i Storbritannien. Tommy Robinson, ledaren för extremhögergruppen English Defence League som hållit många våldsamma demonstrationer mot islam, avgick nyligen efter diskussioner med Quilliam, en organisation som kämpar mot extremism. Enligt Robinson gäller det att vara aktsam för extremhögeridéer och i stället bekämpa islamisk fundamentalism med demokratiska medel. Robinsons högra hand Kevin Carroll har också lämnat gruppen. Men Talha Ahmad är inte övertygad om att det är en stor seger.

- Det finns inget som tyder på att EDL kommer att försvinna bara för att Tommy Robinson har avgått. Utmaningarna finns fortfarande där, säger Talha Ahmad.

Charlotta Buxton / London

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes