Hoppa till huvudinnehåll

”Unga mammor är som vilka mammor som helst”

Då Gloria Peltomaa var 19 år gammal förändrades hennes liv. Hon hade just blivit tillsammans med dåvarande pojkvännen då hon upptäckte att hon var gravid.

- Det kom nog som en chock. Men jag tror att det var snarare på grund av att jag just börjat sällskapa med Mineas pappa, så det var redan nytt i sig. Så då jag sedan fick höra att jag var gravid tänkte jag nog "Oj, hur ska det gå?".

Gloria Peltomaa och hennes dotter Bild: Yle peltomaa gloria

Det tog en stund innan Gloria berättade om graviditeten. Den första som fick veta var hennes mamma.

- Hon blev superglad! Också mina vänner tyckte att det var en positiv överraskning, berättar Gloria.

Familjens stöd viktigt

Familjens stöd har varit viktigt för Gloria. Hon har fått mycket hjälp både från Mineas pappas familj och sin egen.

- Många tror kanske att man måste sluta träffa vänner och är fast då man får barn och kanske jag också själv tänkte så innan jag själv fick det. Men jag har haft tur och fått mycket stöd från både min mamma och Mineas farmor. Utan familjen vet jag inte hur jag skulle ha klarat allt.

Vågar inte berätta att man behöver hjälp

På rådgivningen tycker hon att man kunde ha beaktat hennes unga ålder mera.

- De frågade inte så mycket om hur jag mår och hur det är hemma. Jag var ju inte i behov av stöd, men för dem som är i behov av det skulle det vara bra att fråga om det är så att man inte vågar berätta att man behöver hjälp.

I dag bor Gloria inte mera tillsammans med Mineas pappa, men de har delad vårdnad och hon har också hunnit studera vid sidan om livet som hemmamamma. Som ung mamma känner hon sig inte annorlunda än andra mammor.

- Vissa blir mammor som unga och andra som äldre. Det handlar ju ändå om samma sak, unga mammor är som vilka mammor som helst.

Läs också